20 Σεπτεμβρίου 2024 | 14:31

Στην Κάλυμνο για αναρρίχηση: Πώς το όμορφο νησί του Αιγαίου αναδείχθηκε σε τοπ αναρριχητικό προορισμό

Δημοσιεύτηκε 13:21 - 02/07/2022 Στην Κάλυμνο για αναρρίχηση: Πώς το όμορφο νησί του Αιγαίου αναδείχθηκε σε τοπ αναρριχητικό προορισμό

Κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Κάλυμνο, το μικρό νησί ανάμεσα στην Κω και στη Λέρο, που είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για τον μαγευτικό βυθό του, πλούσιο σε φυσικά σφουγγάρια και, βέβαια, για τους περίφημους σφουγγαράδες του. Τους ανθρώπους που ξυπνούσαν τα χαράματα, φορούσαν τις καταδυτικές στολές τους και βουτούσαν στον βυθό του Αιγαίου Πελάγους για να φέρουν στην επιφάνεια τα πολύτιμα σφουγγάρια, το προϊόν που κρατούσε ζωντανή την τοπική οικονομία για ολόκληρους αιώνες.

Συχνά το επάγγελμα περνούσε από γενιά σε γενιά και παρέμεινε η βασική απασχόληση για τους κατοίκους του νησιού μέχρι το 1986, όταν μία σοβαρή ασθένεια άρχισε να εξαφανίζει τον πληθυσμό σφουγγαριών από τον βυθό της Καλύμνου, φέροντας ένα πολύ άσχημο πλήγμα στα έσοδα της ντόπιας οικονομίας.

Λίγα χρόνια αργότερα, τη στιγμή που το εμπόριο σφουγγαριών στο νησί είχε περιοριστεί πλέον πολύ σημαντικά, μία τελείως νέα τάση έφερε ξανά την Κάλυμνο στο προσκήνιο, κάνοντας τη για άλλη μία φορά εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιστορία είναι πια αρκετά γνωστή: Τη δεκαετία του ’90, και συγκεκριμένα το 1996, ένας εξαιρετικά έμπειρος αναρριχητής, ο Andrea Di Bari, έτυχε να βρεθεί για διακοπές στο νησί και εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα των βράχων, οι οποίο ήταν και παραμένουν ιδανικοί για μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες αναρρίχησης που θα έχετε ποτέ στη ζωή σας. Μάλιστα, συνέκρινε τα βραχώδη τοπία της Καλύμνου με αυτά της Ταϊλάνδης, αλλά κατέληξε πως το ελληνικό νησί είναι ιδανικότερος προορισμός, καθώς συνδυάζει τη μαγεία των βράχων με αυτή της καταπληκτικής θάλασσας. Την επόμενη χρονιά ο Di Bari επέστρεψε μαζί με φίλους του αναρριχητές και μαζί άνοιξαν 43 εξαιρετικές διαδρομές στην Κάλυμνο, προσκαλώντας, παράλληλα, όλο και περισσότερο κόσμο να έρθει στο νησί για να ζήσει την εμπειρία μαζί τους.

Πίσω στο 1996, όταν ξεκίνησαν όλα, οι κάτοικοι του νησιού, αντιμετώπισαν το ξαφνικό ενδιαφέρον των ξένων αναρριχητών για το νησί και αρχικά θεώρησαν πως η παρέα από την Ιταλία ήρθε στην Κάλυμνο για να κλέψουν τα πετρώματα και τους σταλακτίτες του νησιού και έτσι η τοπική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τους. Το καλύτερο είναι πως στο πολυπρόσωπο νησί του νοτίου Αιγαίου το να ζήσει κανείς την αναρριχητική εμπειρία δεν είναι μία υπόθεση μόνο για μυημένους. Λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των βράχων οι αρχάριοι αναρριχητές θα βρουν εδώ το ιδανικό πεδίο για εξάσκηση, πάντα με τη βοήθεια έμπειρων καθοδηγητών, ενώ τα μαγευτικά σπήλαια της Καλύμνου, γεμάτα πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αποτελούν από μόνα τους ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους πρωτάρηδες του αθλήματος. Ζήστε τη διαδικασία με όλη σας την καρδιά και στη συνέχεια τολμήστε μία δροσιστική βουτιά στα καταγάλανα νερά, το ιδανικό διάλειμμα μετά από την επίπονη, κουραστική μα απολαυστική άσκηση.

Συνέχεια εδώ

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση