22 Σεπτεμβρίου 2024 | 02:15

Πρόστιμο στον Δήμο Καλυμνίων για την λειτουργία παράνομου ΧΑΔΑ

Δημοσιεύτηκε 10:57 - 05/01/2022 Πρόστιμο στον Δήμο Καλυμνίων για την λειτουργία παράνομου ΧΑΔΑ

Στην επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στον Δήμο Καλυμνίων διότι παραβίασε ισχύουσες διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με την λειτουργία παράνομου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), επέβαλε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Με την ίδια απόφαση ο Δήμος Καλυμνίων καλείται να εναρμονισθεί με την Περιβαλλοντική Νομοθεσία και να κινήσει τις διαδικασίες και τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην θέση ανεξέλεγκτης απόρριψης των απορριμμάτων και τη λήψη μέτρων για την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.
Η είσπραξη του ανωτέρω διοικητικού προστίμου θα γίνει από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Δ.Ο.Υ.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).
Πιο συγκεκριμένα, η Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδ/σου ΠΝΑΙ διενήργησε περιβαλλοντικό έλεγχο στις 18-2-2016 στον ΧΑΔΑ Καλύμνου στην θέση «Αραμανού – Γιαννοχώραφα» Δήμου Καλύμνου και κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν και αναφέρθηκαν με το υπ’αριθμ πρωτ. 48/1-3-2016 έγγραφο τα ακόλουθα:
α) Στη θέση «Αραμανού – Γιαννοχώραφα» Δήμου Καλύμνου λειτουργεί ΧΑΔΑ για την εναπόθεση στερεών αποβλήτων. Ο χώρος είναι πλημμελώς περιφραγμένος και έχει πρόσβαση από χωματόδρομο. Η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται χωρίς τους προβλεπόμενους όρους από τη νομοθεσία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τα στραγγίσματα ΧΑΔΑ τα οποία λόγω της μορφολογίας της περιοχής δύνανται να καταλήγουν στη θάλασσα.
Ο «εμπειρικός» τρόπος απόθεσης των απορριμμάτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη συμπίεση μέσα σε φυσικό κοίλωμα και με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα «πρανές» από απορρίμματα. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ακραίων συνθηκών π.χ. σεισμικών δονήσεων, έντονων βροχοπτώσεων κ.α., υπάρχει κίνδυνος όγκοι σκουπιδιών να ολισθήσουν κατάντι του ΧΑΔΑ με απρόβλεπτες συνέπειες
β) κατά τη στιγμή της αυτοψίας δεν γινόταν καύση αποβλήτων ωστόσο από τα μακροσκοπικά ευρήματα της περιοχής εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα απορρίμματα καίγονται συστηματικά επί τόπου μόλις συγκεντρωθεί ικανή ποσότητα. Σημειώνεται πως κατά την καύση των απορριμμάτων εκλύονται τοξικές ουσίες άκρως επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.
Ο δήμαρχος Καλυμνίων με το αρ. πρωτ.5054/23-3-2016 έγγραφο κατέθεσε έγγραφες εξηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες θεώρησε ότι η από 18-2-2016 έκθεση αυτοψίας της Δ/νσης Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδ/σου ΠΝΑΙ περιείχε πολλές ανακρίβειες και ζήτησε να επανεκτιμηθεί η υπόθεση με νέα αυτοψία παρουσία και των υπηρεσιών του Δήμου Καλύμνου.
Ο έλεγχος επαναλήφθηκε και διαπιστώθηκε ότι στην ως άνω θέση εξακολουθεί και λειτουργεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την εναπόθεση στερεών αποβλήτων του Δήμου Καλυμνίων.
Ο χώρος είναι πλημμελώς περιφραγμένος και έχει πρόσβαση από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην είσοδο υπάρχει φυλάκιο. Η διαχείριση των απορριμμάτων εξακολουθεί να γίνεται εμπειρικά στην ίδια θέση χωρίς τους προβλεπόμενους από την περιβαλλοντική νομοθεσία όρους διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Στον χώρο διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία καύση απορριμμάτων με αποτέλεσμα την έκλυση καπνού όπως και κατά την ώρα της αυτοψίας.
Όπως δηλώθηκε από τον δήμαρχο κο Δημήτρη Διακομιχάλη, όταν συμβαίνει αυτό, αντιμετωπίζεται με επίστρωση χώματος πάνω από τις εστίες φωτιάς ούτως ώστε να περιοριστεί.
Όμως από την συνεχή απόθεση χώματος και λόγω βάρους υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το πρανές που έχει σχηματισθεί από τα απορρίμματα με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους που εισέρχονται στο χώρο για να εναποθέσουν τα απορρίμματα, όσο και για τα διερχόμενα οχήματα στον επαρχιακό δρόμο που υφίσταται στη βάση του πρανούς.
Στον χώρο δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα στραγγίσματα των απορριμμάτων με κίνδυνο την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας.
Ο χώρος εναπόθεσης βρίσκεται ανάντι ρέματος το οποίο καταλήγει σε τεχνική υποδομή (γεφύρι). Στον χώρο καταλήγουν και τα ανακυκλώσιμα απόβλητα, αυξάνοντας τον όγκο των αποβλήτων ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης.

https://www.dimokratiki.gr/05-01-2022/prostimo-ston-dimo-kalymnion-gia-tin-leitoyrgia-paranomoy-chada/

 Πηγή:www.dimokratiki.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση