23 Σεπτεμβρίου 2024 | 04:30

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «e-Astypalea»

Δημοσιεύτηκε 12:09 - 01/09/2021 Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «e-Astypalea»

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου το πρόγραμμα «e-Astypalea» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καταστήσει την Αστυπάλαια το πρώτο πράσινο και λειτουργικά έξυπνο νησί της Μεσογείου. Η προκήρυξη της δράσης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκδόθηκε τη Δευτέρα (ΦΕΚ Β 3961/30.08.2021), σηματοδοτώντας την ενεργοποίηση του προγράμματος «e-Astypalea». Μέσω της χορήγησης «οικολογικού bonus», η δράση στοχεύει στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των συμβατικών οχημάτων που κυκλοφορούν στο νησί με ηλεκτρικά.  

Το πρόγραμμα «e-Astypalea», που σχεδιάστηκε από τη γενική γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, προβλέπει την επιδότηση της αγοράς ή της μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού με ταυτόχρονη απόσυρση των παλαιών οχημάτων. Η απόσυρση είναι προαιρετική, με εξαίρεση τα ταξί, για τα οποία είναι υποχρεωτική. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-astypalea.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του προγράμματος άνοιξε από χθες, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, ενώ ήδη λειτουργεί σχετικό help desk για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι, για φυσικά πρόσωπα και για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος λιανικής τιμής προ φόρων έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 12.000 ευρώ. Για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ και για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου το ποσοστό αναλογεί στο 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ. 

Οι ιδιοκτήτες επιβατικών οχημάτων δημόσιας χρήσης – ταξί, μόνιμοι κάτοικοι Αστυπάλαιας έχουν τη δυνατότητα αγοράς ή σύναψης επαγγελματικής μίσθωσης ενός (1) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος εξωτερικής φόρτισης, λιανικής τιμής προ φόρων έως 50.000 ευρώ, με την επιδότηση να αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και έως το ποσό των 18.000 ευρώ. 

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες, με την υποβολή έως τριών αιτήσεων για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση έως 30 συνολικά αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους ή και ηλεκτρικών δικύκλων ή τρικύκλων ή ποδηλάτων.

https://www.kathimerini.gr/economy/561481699/se-efarmogi-to-programma-e-astypalea/?fbclid=IwAR0lqyH38CZH4n_Y2jrf2g8krJYxCcVMtp90iHV6WbZQqT6pvWpYu7uskL8

Προσαρμοσμένη αναζήτηση