23 Σεπτεμβρίου 2024 | 08:22

Με αυστηρά μέτρα θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Δημοσιεύτηκε 09:48 - 16/08/2021 Με αυστηρά μέτρα θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Με αυστηρά μέτρα λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού θα επιστρέψουν τα παιδιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά με το πρώτο κουδούνι να χτυπάει στις 13 Σεπτεμβρίου.
Υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, η επιστροφή των εκπαιδευτικών στις τάξεις προβλέπει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή εργαστηριακού τεστ. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατή η είσοδός τους στα σχολεία, ενώ θα επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων χωρίς ο χρόνος αυτός να λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές.
Αντίστοιχα, οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εάν δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Την ευθύνη για τον έλεγχο των εγγράφων των εκπαιδευτικών θα έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός νοσήσει και χρειαστεί να απουσιάσει θα εφαρμοσθεί νέο πλαίσιο πρόσληψης αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις για την αντικατάστασή τους ή δεν θα διαθέτουν πιστοποιητικά. Οι συμβάσεις αυτές μπορούν να ανανεώνονται για ισόχρονη διάρκεια, με συμφωνία του προσωρινού αναπληρωτή ή μέλους Ε.Ε.Π — Ε.Β.Π., εφόσον κατά την αυτοδίκαιη λήξη τους εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη κάλυψης του κενού, για το οποίο διενεργήθηκε η πρόσληψη.
Σημειώνεται πως η υπουργός Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα προκύψουν έπειτα από συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών.
Στόχος να μην κλείνουν τα τμήματα με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού καθώς, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, πέρσι έκλειναν τμήματα με το πρώτο κρούσμα για να αποφευχθεί η διασπορά στην οικογένεια.
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας» ήταν το μήνυμα της υπουργού.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μπάμπης Ψαράς, όλα θα διευκρινιστούν στο τέλος Αυγούστου οπότε θα δοθούν και όλες οι λεπτομέρειες.
«Είναι ακόμη νωρίς σε σχέση με την εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν για τα υγεινομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ο ΕΟΔΥ δήλωσε ότι στο τέλος Αυγούστου, θα στείλει σε όλες τις διευθύνσεις τις απαραίτητες οδηγίες.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 που θα γίνει και ο αγιασμός, η είσοδος στο σχολείο θα γίνεται ως εξής:
-για τους εκπαιδευτικούς με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης
-ή θα έχουν μοριακό / εργαστηριακό Rapid Test δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα
-Αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά που θα μπορούν να έρχονται στα μαθήματά τους με Self Test τα οποία θα προμηθεύονται δωρεάν.
Θα υπάρχει δηλαδή μια επιτήρηση του γενικού πληθυσμού. Όσοι από τους εκπαιδευτικούς δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα, θα μπαίνουν σε αναστολή με περικοπή μισθού έως ότου βρεθεί λύση. Ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει από εδώ και στο εξής», όπως τόνισε.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας κα Νίκης Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι περίπου στο 75-80% (αυτό ισχύει και για τα Δωδεκάνησα, προσεγγιστικά).

ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ψαράς: «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία στελέχωσης των δημοτικών σχολείων. Έχουμε τελειώσει τις αποσπάσεις, μετατάξεις κ.λπ. και τώρα διευθετούμε με τις ορκωμοσίες τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς –όλων των ειδικοτήτων. Την επόμενη εβδομάδα, δηλώνουμε τα κενά για τους αναπληρωτές με στόχο να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά. Δεν θέλουμε να υπάρχει κανένα κενό στα σχολεία.
Αυτή την στιγμή η κάλυψη είναι πάνω από 90% με το διαθέσιμο προσωπικό και αν υπάρξουν κενά θα τα καλύψουμε με αναπληρωτές μέχρι τον αγιασμό στις 13 Σεπτεμβρίου οπότε και παίρνουν τα βιβλία».
Σημειώνεται πως οι ελλείψεις εστιάζονται στα μαθήματα καλλιτεχνικών, πληροφορικής κ.λπ. ενώ σε δασκάλους και νηπιαγωγούς παρουσιάζεται και πλεόνασμα.
Τέλος, οι προετοιμασίες για τα σχολεία με απολυμάνσεις κ.λπ. θα γίνουν σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου πριν ανοίξουν τα σχολεία.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση