24 Σεπτεμβρίου 2024 | 04:23

Ερώτηση Ελληνικής Λύσης για την στελέχωση των λιμεναρχείων των Δωδεκανήσων

Δημοσιεύτηκε 12:23 - 04/06/2021 Ερώτηση Ελληνικής Λύσης για την στελέχωση των λιμεναρχείων  των Δωδεκανήσων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/04/2021

Του:             Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:          Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ:         «Την στελέχωση των λιμεναρχείων ζητούν οι λιμενικοί των

Δωδεκανήσων»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του διαδικτύου, στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσων με την Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τέθηκαν θέματα που απασχολούν τους πρώτους, με κύριο εξ’ αυτών, αυτό της υποστελέχωσης του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα. Επίσης, έγινε αναφορά και σε ειδικά αιτήματα του κλάδου, καθώς και στην ανάγκη αναβάθμισης του Λιμεναρχείου Κω και του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης. Συνεχίζοντας η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού εκθείασε το έργο που προσφέρουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, δήλωσε την πρόθεσή της για συνεργασία, προκειμένου να προωθηθούν όλες οι προτάσεις που βελτιώνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αναβάθμιση του Λιμεναρχείου της Κω και του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης, προκειμένου να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος των Δωδεκανήσων;

2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου, τα λιμεναρχεία των Δωδεκανήσων να στελεχωθούν επαρκώς, καθώς, λόγω της υποστελέχωσής τους, αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτούμενες ανάγκες της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 6255/23-4-2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου».

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης γνωρίζεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ για την εξέταση και εισήγηση προτάσεων που αφορούν θέματα αναβάθμισης, ίδρυσης ή κατάργησης Λιμενικών Αρχών, λαμβάνοντας υπόψη τα διαλαμβανόμενα αιτήματα στο υπόμνημα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου και, συγκεκριμένα, την αναβάθμιση του Λιμεναρχείου Κω σε Κεντρικό Λιμεναρχείο και του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης (υπαγωγής Κ.Λ. Ρόδου) σε Λιμεναρχείο, ζήτησε την άμεση υποβολή απόψεων, κατά λόγο αρμοδιότητας, από τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι απόψεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, σε συνέχεια μετρήσιμων στοιχείων, συνεκτιμώνται κατά την εξέταση της δυνατότητας και σκοπιμότητας υλοποίησης των αιτούμενων μετατάξεων.

Συναφώς σημειώνεται ότι η ίδρυση ή μετάταξη μιας Λιμενικής Αρχής αποτελεί απόφαση η οποία λαμβάνει υπόψη της πολλούς παράγοντες, όπως τη δυνατότητα στελέχωσης της Λιμενικής Αρχής με προσωπικό και μέσα, την ύπαρξη κτιριακών υποδομών, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας, τη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με βάση στατιστικά στοιχεία, τη δυνατότητα κάλυψης αυτής από το υπάρχον προσωπικό και μέσα, την απόστασή της από όμορες Λιμενικές Αρχές και την ύπαρξη τυχόν συναρμόδιων φορέων και λοιπών τοπικών/περιφερειακών Υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους αιτήματα απαιτείται να αντιμετωπίζονται συνολικά, εκτιμώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που προκύπτουν στο σύνολο της επικράτειας σε συνδυασμό με το υπάρχον προσωπικό και μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, τα προαναφερθέντα αιτήματα, θα τεθούν ενώπιον του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, προς έκδοση σχετικής γνωμοδότησης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 13 του π.δ. 13/2018 (Α' 26) όπως ισχύει.

Σημειώνεται ότι από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ενίσχυσης της στελέχωσης των Λιμενικών Αρχών του νομού Δωδεκανήσων, κατά τη διενέργεια των τακτικών μεταθέσεων εκάστου έτους, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη δύναμη του Σώματος και λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία, τις κενές θέσεις, τα αντικειμενικά, υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια του προσωπικού.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», πραγματοποιείται μετακίνηση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε μηνιαία βάση, σε Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου που είναι υπεύθυνες για τη φύλαξη θαλασσίων συνόρων, με σκοπό την ενίσχυσή τους για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, γνωρίζεται ότι στη Λιμενική Αρχή Κω έχουν διατεθεί και επιχειρούν σε μόνιμη βάση τέσσερα (04) πλωτά επιχειρησιακά μέσα διαφόρων τύπων και κατηγοριών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ομοίως, η χερσαία ζώνη εποπτεύεται από έξι (06) οχήματα και μια (01) μοτοσυκλέτα, που έχουν διατεθεί και επιχειρούν στην ανωτέρω Λιμενική Αρχή, ενώ στη Λιμενική Αρχή Μεγίστης έχουν διατεθεί και επιχειρούν σε μόνιμη βάση δύο (02) πλωτά επιχειρησιακά μέσα διαφόρων τύπων και κατηγοριών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Επισημαίνεται ότι όταν οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλουν πραγματοποιείται ενίσχυση των περιπολιών με μετασταθμεύσεις-διαθέσεις περιπολικών πλοίων/σκαφών, καθώς και εναέριων μέσων τόσο από την Κεντρική Υπηρεσία όσο και από άλλες Λιμενικές Αρχές της χώρας ή εναλλακτικά επεκτείνονται οι περιπολίες των μέσων των όμορων Λιμενικών Αρχών .

Τέλος, σημειώνεται ότι από τον Φορέα μας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος στόλου με γνώμονα την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων επιχειρησιακών αναγκών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση