24 Σεπτεμβρίου 2024 | 08:25

"Παραλιακοί οικισμοί Δήμου Καλυμνίων" επιστολή Επάρχου προς Υπουργείο Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε 13:29 - 27/05/2021 "Παραλιακοί οικισμοί Δήμου Καλυμνίων"  επιστολή Επάρχου προς Υπουργείο Περιβάλλοντος

                                                          

 

                                               ΘΕΜΑ :  Παραλιακοί οικισμοί Δήμου Καλυμνίων .

 

             Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

 

          Αφορμή για την παρούσα επιστολή μας , αποτελεί   ένα σοβαρό χρονίζον θέμα  που ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα  τους κατοίκους του Δήμου Καλυμνίων. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Π.Δ. της 8-12-80 (ΦΕΚ 694 τευχ. Δ΄) «Περί χαρακτηρισμού  ως παραδοσιακών  των οικισμών του Δήμου  Καλυμνίων  και καθορισμού  ειδικών όρων  και περιορισμών  δομήσεως  εις  αυτούς και  εις τας εκτός αυτών περιοχάς».

      Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 16, περ.δ, του ως άνω Π.Δ. , σε παραλιακούς οικισμούς ή τμήματα  αυτών (εκτός της πόλεως Πόθιας  και του οικισμού Βλυχάδια )  εις τους οποίους ισχύουν οι όροι  και οι περιορισμοί  δομήσεως  του τομέα Ε , τα κτίρια  τοποθετούνται  σε απόσταση 60 μέτρων  από τη γραμμή αιγιαλού, όπως φαίνεται  στους συνημμένους,  με αριθμό 3, ορθοφωτοχάρτες .  Στους συνημμένους χάρτες φαίνεται επίσης ότι η μη οικοδομήσιμη     παραλιακή ζώνη   των 60 μέτρων   είναι ήδη εν πολλοίς   δομημένη από τα προηγούμενα χρόνια. 

 

   Στην περίπτωση ε. της παρ. 16 του άρθρου 2 του ιδίου Π.Δ., αναφέρεται επίσης ότι  σε παραλιακούς οικισμούς ή τμήματα  αυτών εις τους οποίους ισχύουν οι όροι  και οι περιορισμοί  δομήσεως  του τομέα Δ , τα κτίρια  τοποθετούνται  σε απόσταση 30 μέτρων  από τη γραμμή αιγιαλού.  Στη συγκεκριμένη  περίπτωση υπάρχει  πρόδηλο σφάλμα του νομοθέτη  καθώς όπως θα δείτε   και στο συνημμένο με αριθ. 2  χάρτη,   ο τομέας Δ  περιλαμβάνει το μη συνεκτικό τμήμα του οικισμού Χώρας, ο οποίος  απέχει 1800μ. από την θάλασσα και δεν είναι παραλιακός. Δηλαδή, τοποθετεί την οικοδομική γραμμή 30μ σε απόσταση από τον αιγιαλό σε ένα οικισμό που απέχει 1800μ από την θάλασσα και παράλληλα σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς του τομέα Ε, σε απόσταση 60μέτρων! Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι οικισμοί της Τελένδου και της Ψερίμου.

 

    Την ίδια στιγμή  σε ολόκληρη τη χώρα, εφαρμόζεται  το Π.Δ.  της 3ης /05/1985 (ΦΕΚ 181 τευχ.Δ΄) , σύμφωνα με το οποίο , στους παραλιακούς οικισμούς της χώρας  με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους , οι οικοδομές τοποθετούνται  σε απόσταση 15 μέτρων  τουλάχιστον από τη γραμμή αιγιαλού . Το ίδιο ισχύει για όλους τους παραδοσιακούς παραλιακούς οικισμούς της Χώρας (ΠΔ. 19-10-78 ΦΕΚ 594/Δ/13-11-78 «Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών οικισμών τινών του Κράτους  και καθορισμού  των όρων και των περιορισμών  δομήσεως των οικοπέδων αυτών  αρθρ. 2 παρ. 11).

   

   Θεωρούμε ότι η παραπάνω ρύθμιση  έγινε από παραδρομή  και ότι πέρα από άδικο είναι και  αντισυνταγματικό  για το ίδιο θέμα    να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

    Με τη ρύθμιση αυτή απαξιώνονται περιουσίες , χάνονται επενδυτικές ευκαιρίες  και θέσεις εργασίας,  απόλυτα αναγκαίες για τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησί. Όταν μάλιστα η κατάσταση είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη ήδη από τα χρόνια των μνημονίων και πολύ περισσότερο  τώρα λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε να αδρανούμε και να αφήνουμε τα κακώς κείμενα να μας ταλανίζουν.

    Εν κατακλείδι αυτό που ζητάμε είναι   να αρθεί  άμεσα η άνιση αυτή μεταχείριση , σε βάρος   των ακριτικών και απομακρυσμένων  νησιών  Καλύμνου, Ψερίμου και Τελένδου   και να ισχύσει για τους παραλιακούς οικισμούς  των νησιών μας , ότι ισχύει για τους λοιπούς παραλιακούς  οικισμούς  της χώρας.

     Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε  απόλυτα το δίκαιο του αιτήματος μας  και αναμένουμε  το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις  για τη ρύθμιση του.

 

                                                                

                             Με εκτίμηση 

 

   Ο Έπαρχος
 
 

                                                                 

                             Εμμανουήλ Γεωργίου Μουσελλής

 

 

 

 

Συνημμένα:

1. Π.Δ. της 8-12-80 (ΦΕΚ 694 τευχ. Δ΄)

2. Χάρτης με τους τομείς του ανωτέρω Π.Δ

3. Αποσπάσματα ορθοφωτοχαρτών των παραλιακών οικισμών

   στα οποία φαίνεται η γραμμή δόμησης που θεσμοθετήθηκε από

   το ΠΔ 694Δ/80 (60μ από τον Αιγιαλό).

 

 

         

Προσαρμοσμένη αναζήτηση