24 Σεπτεμβρίου 2024 | 10:22

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επιταχύνεται η ανάταξη του «Έφιππου Θωρακοφόρου». Το πρώτο βήμα για να επιστρέψει το μνημείο εκεί που ανήκει: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου»

Δημοσιεύτηκε 12:43 - 25/05/2021 ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επιταχύνεται η ανάταξη του «Έφιππου Θωρακοφόρου». Το πρώτο βήμα για να επιστρέψει το μνημείο εκεί που ανήκει:  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επιταχύνεται η ανάταξη του «Έφιππου Θωρακοφόρου». Το πρώτο βήμα για να επιστρέψει το μνημείο εκεί που ανήκει:  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου»

 

Μετά από 5 χρόνια απραξίας, επιταχύνονται οι εργασίες συντήρησης και ανάταξης του αγάλματος του «Έφιππου Θωρακοφόρου» που είχε μεταφερθεί από το αρχαιολογικό μουσείο της Καλύμνου στην Αθήνα, στα Εργαστήρια Συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τη σχετική εντολή έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, μετά από Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, από τις 13 Απριλίου.

Το συγκεκριμένο εύρημα ανελκύστηκε, από επαγγελματίες ψαράδες της Καλύμνου στις 17  Μαρτίου 2009 και όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες, συσχετίζεται με άλλα ευρήματα τα οποία αποτελούν μέρος του και πρέπει να αναταχθούν για να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το άγαλμα.

Οι εργασίες συντήρησης και ανάταξης που θα πραγματοποιηθούν είναι:

 - Εμπεριστατωμένη τεχνολογική μελέτη σε σύγκριση με βιβλιογραφικά δεδομένα από άλλα σύγχρονα αγάλματα.

- Ακτινογράφηση της κεφαλής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

- Συμπληρωματική δειγματοληψία από την κεφαλή και ανάλυση με τις ίδιες τεχνικές στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση