24 Σεπτεμβρίου 2024 | 16:17

Καρδιολόγος Κουκουβάς Μικές: Μια ιστορία μέσα από την πανδημία

Δημοσιεύτηκε 09:58 - 15/05/2021 Καρδιολόγος Κουκουβάς Μικές: Μια ιστορία μέσα από την πανδημία


Μια ιστορία μέσα από την πανδημία
Σήμερα δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο, ο οποίος μου ανέφερε ότι ένιωθε αφόρητες τύψεις, διότι είχε αποτρέψει τη σύζυγο του από το εμβόλιο του Covid 19. Tελικά, εκείνη νόσησε σοβαρά και διασωληνώθηκε.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ευθύνη για την υγεία ενός ανθρώπου αποτελεί βαρύ φορτίο και ότι ο μόνος αρμόδιος να το επωμιστεί είναι εκείνος που σπούδασε την ιατρική επιστήμη και εκπαιδεύτηκε πολλά χρόνια σε αυτή.
Όποτε, λοιπόν, με ρωτούν οι ασθενείς μου για το εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι αναλαμβάνω μια σοβαρή ευθύνη. Διότι, εάν συμβεί κάποια παρενέργεια και ο ασθενής καταλήξει από το εμβόλιο είμαι αναγκασμένος να απολογηθώ στους οικείους του -ή ακόμη και στη δικαιοσύνη- για το εάν συμβούλεψα τον ασθενή μου σωστά με βάση τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Εάν πάλι τον αποτρέψω από το εμβόλιο και τελικά αρρωστήσει ή και πεθάνει από κωροναϊό θα πρέπει και πάλι να αποδείξω ότι είχα σοβαρό λόγο που το έκανα.
Ο φίλος που ανέλαβε να αποθαρρύνει τη σύζυγο του να εμβολιαστεί είναι σε περίλυπη θέση. Η γυναίκα του κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της με δική του ευθύνη. Εάν δεν την είχε αποθαρρύνει από το εμβόλιο δεν θα είχε διασωληνωθεί. Τα παιδιά του ήδη του επιρρίπτουν ευθύνες. Τώρα, κινδυνεύει να μείνει μόνος χωρίς τη σύζυγο και τα παιδιά του να μην του ξαναμιλήσουν. Τραγωδία.
Γι αυτό το λόγο λοιπόν, θα ήθελα να σας παρακαλέσω τις επόμενες μέρες που θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην Κάλυμνο, όλοι να φερθούμε με υπευθυνότητα. Εφόσον η πολιτεία και η ιατρική επιστήμη μας συστήνουν το εμβόλιο για τον κωροναϊό, ας μην αναλάβει κανείς φορτίο που δεν του αναλογεί. Ας μην αποτρέψει κανείς τη μάνα ή τον πατέρα του από το να κάνει το εμβόλιο. Όποιος έχει αμφιβολίες σχετικά με κάθε είδους παρενέργεια το συνετό είναι όχι να μην κάνει το εμβόλιο, αλλά να ρωτήσει το γιατρό του. Δυστυχώς, μια μικρή μειοψηφία ιατρών έχουν δείξει ανευθυνότητα και απέτρεψαν χωρίς σοβαρό λόγο το εμβόλιο από τους συμπολίτες μας.
Προσωπικά σε όσους το συστήνω -που είναι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που με ρωτούν- είμαι διατεθειμένος να υποστηρίξω επιστημονικά την γνώμη μου όπου και όταν χρειαστεί.
Γιατί η ελευθερία μας εξαρτάται μόνο από τον εμβολιασμό. Στο νησί μας τα μέτρα περιορισμού απέτυχαν. Ας αγκαλιάσουμε το εμβόλιο όλοι μας. Κοντεύουμε.


ΚΟΥΚΟΥΒΑΣ ΜΙΚΕΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΤΕΩΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ LIVERPOOL
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΊΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση