24 Σεπτεμβρίου 2024 | 20:17

Ο Σακελάρης Μαΐλλης για τις εργατικές κινητοποιήσεις και την πανδημία

Δημοσιεύτηκε 10:36 - 07/05/2021 Ο Σακελάρης Μαΐλλης για τις εργατικές κινητοποιήσεις και την πανδημία

Φταίνε οι εργατικές συγκεντρώσεις για την διάδοση της πανδημίας στην Κάλυμνο;

Η Κάλυμνος διανύει την 12η εβδομάδα lockdown. Τα κρούσματα καθημερινά φτάνουν τα 50 ,ενώ θρηνούμε νεκρούς συμπολίτες μας.

Η κατάσταση έχει πιάσει κόκκινο. Περιοριστικά μέτρα ,κλειστές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα, ανεργία, πρόβλημα επιβίωσης.

Εδώ και 1,5 χρόνο  διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας μας και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αντ’αυτού η κυβέρνηση από το πρωί μέχρι το βράδυ λιβανίζει την ατομική ευθύνη, μέχρι και γιατρούς μας έκανε με  τα selftest.

Έτσι όμως ούτε η πανδημία περιορίζεται ,ούτε και τα προβλήματα που διογκώνεται στα εργατόσπιτα της Καλύμνου λύνονται.

Το νοσοκομείο μας, που έχει μετατραπεί σε μίας νόσου,  έχει φτάσει στα όρια του. Λίγο έλειψε να μην έχει ούτε οξυγόνο, που είναι τόσο απαραίτητο για τους covidασθενείς. Γκρεμίζουν αποθήκες για να γίνουν δωμάτια νοσηλείας covid. Ο εμβολιασμός σε ρυθμούς χελώνας. Το πολυπόθητο τέλος αυτής της ταλαιπωρίας  φαίνεται να αργεί πολύ παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για το αντίθετο.

To προσωπικό στα όρια κατάρρευσης. Ακόμα να γίνουν  οι αναγκαίες  προσλήψεις, ακόμα να βρεθούν νοσηλευτές και γιατροί όταν η ανεργία και το braindrain στον κλάδο σπάει κόκκαλα.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά , ενώ όταν ανοίγουν οι μαθητές στοιβαγμένοι στις σχολικές αίθουσες με μοναδικό μέτρο προστασίας  το selftest από το φαρμακείο της γειτονιάς.…

Οι χώροι δουλειάς ,επιβεβαιωμένα χώροι υπερμετάδοσης , αφήνονται στο έλεος τους . Τα συνεργεία ΕΟΔΥΥ  και αυτά με μετρημένο προσωπικό έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο αυξημένο φόρτο εργασίας..

Οι παλινωδίες  της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας ,που ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ο τουρισμός ανοίγει και χαλαρώνουν τα μέτρα, είναι πράσινο λιβάδι για να φουντώσουν σκοταδιστικές απόψεις και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρνητική εξέλιξη των τελευταίων ημερών στο νησί.

414 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την χώρα αποφάσισαν να δώσουν μια πρώτη απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη ,τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Φέτος είχε  μεγαλύτερη σημασίααπό ποτέ καθώς, η κυβέρνηση της  ΝΔ  ,μέσα στην πανδημία, αποφάσισε να δώσει τη χαριστική βολή στο 8ωρο, να καταργήσει την συλλογική σύμβαση και να βάλει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.

Η επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας στο νησί μας ,η ανησυχία όλων μας,  προβλημάτισαν τα εργατικά σωματεία της Καλύμνου και το Εργατικό Κέντρο  και αποφάσισαν κάτω από το ζοφερό κλίμα που διαμορφώθηκε στο νησί μας να προχωρήσουν στην ακύρωση της απεργιακής κινητοποίησης για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Το ταξικό κίνημα ξέρει να περιφρουρεί τους αγώνες του και τους εργαζόμενους ακριβώς γιατί τους θέλει υγιείς δίπλα του στους αγώνες που έρχονται. Άλλωστε και οι περσινές κινητοποιήσεις για την πρωτομαγιά με προεξέχουσα αυτή στο Σύνταγμα  που έγινε παγκόσμια γνωστή ,αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η μάσκα προστασίας δεν μας εμποδίζει ούτε μας φιμώνει για να καταγγείλουμε την άθλια,συκοφαντική επίθεση που δέχονται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι  του νησιού που  από τη πρώτη στιγμή λένε, σεβασμό στα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, αλλά και μαζικός αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού.

Είναι πρόκληση να κουνά το δάκτυλο στα σωματεία και στους εργαζόμενους η πολιτεύτρια της ΝΔ κ. Εμμανουήλ ,παίρνοντας  θέση  δίπλα σε αυτούς που όλο αυτό τον καιρό μας αφήνουν εκτεθειμένους  και αβοήθητους.

Για την διάδοση του ιού κ. Εμμανουήλ δεν ευθύνονται οι εργατικοί αγώνες ,αλλά η πολιτική της κυβέρνησής σας η οποία χωρίς ηθικό δισταγμό διάλεξε να φυλάει ως κόρη οφθαλμού τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων  και να νομοθετεί μέτρα που μας  γυρνούν ένα αιώνα πίσω, αφήνοντας μας απροστάτευτους από αρρώστια και την φτώχεια.

Ας γνωρίζει λοιπόν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της τις διεκδικήσεις που προβάλουν τα σωματεία των εργαζομένων στην Κάλυμνο και που καλούν  να γίνουν υπόθεση του ταξικού κινήματος, των εργατών και των ελευθεροεπαγγελματιών του νησιού μας, για τα οποία βέβαια αυτή σφυρίζει αδιάφορα:

  • Απαιτούμε από την Κυβέρνηση, να πάρει μέτρα ΤΩΡΑ !
    Να προσληφθεί με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλο το αναγκαίο προσωπικό στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας Ψερίμου – Βαθύ – Τελένδου, καθώς και στο Δήμο της Καλύμνου, ώστε να ανταπεξέλθει στην πίεση που υπάρχει.
  • Να προμηθευτεί το Νοσοκομείο όλο τον σύγχρονο απαιτούμενο εξοπλισμό .
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα και ανά τακτά διαστήματα δειγματοληπτικά τεστ στον πληθυσμό του νησιού, με ευθύνη εκπαιδευμένων υγειονομικών και σε αντιπαράθεση με τη λογική της «αυτοδιάγνωσης» με τα ατομικά τεστ που προωθεί η κυβέρνηση, σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού όπως Super Market. Το τραγικό παράδειγμα των SYNKA στην Κάλυμνο αναδεικνύει από πού πηγάζει το πρόβλημα ή μήπως συνεχίζουν να φταίνε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων;!
  • Πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του λαού για την κατάσταση της πανδημίας στο νησί
  • Για την εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων – όπου και αν παράγονται – για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

 

Μαΐλλης Σακελλάρης  πρόεδρος του Σωματείου οικοδόμων Καλύμνου

και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόρειας Δωδεκανήσου.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση