25 Σεπτεμβρίου 2024 | 00:21

“Κεκλεισμένων των θυρών” κι εφέτος η Τελετή του Νιπτήρα στην Ι.Μ. της Πάτμου

Δημοσιεύτηκε 12:34 - 28/04/2021 “Κεκλεισμένων των θυρών” κι εφέτος η Τελετή του Νιπτήρα στην Ι.Μ. της Πάτμου

«Κεκλεισμένων των θυρών» στο καθολικό της Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, και όχι στην πλατεία Ξάνθου, θα πραγματοποιηθεί κι εφέτος για δεύτερη χρονιά λόγω των μέτρων της πανδημίας, η Τελετή αναπαράστασης του Νιπτήρα στην Πάτμο.

Η αναγκαία προσαρμογή, λόγω της πανδημίας του Covid-19, διατηρεί το αέναο του βυζαντινού εθίμου ακατάλυτα από τον 11ο αιώνα.

Κατά την τελετή που πραγματοποιείται στην Πάτμο (μετόχια) και τα Ιεροσόλυμα ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του και εν συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Το έθιμο κατά τις βυζαντινές παραδόσεις τελούσαν και οι εκάστοτε αυτοκράτορες που έπλεναν τα πόδια φτωχών πολιτών.

Η Ακολουθία του Ι. Νιπτήρα χωρίζεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο, εξελίσσεται η συνομιλία με τις παρακαταθήκες του Χριστού μας προς τους μαθητές, για τη διακονία στον συνάνθρωπο και όχι στην εξουσία.

Στο δεύτερο, τονίζεται η ταπείνωση, όπου o Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών.

Το τρίτο, της Ακολουθίας είναι η αγωνία και η προσευχή στη Γεσθημανή που στην Πάτμο γίνεται στον Ελκόμενο Χριστό την εκπληκτική εικόνα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

skyrodos,gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση