27 Σεπτεμβρίου 2024 | 00:40

Η ενίσχυση του παραγωγικού κομματιού του νησιού δεν είναι μόνο η παροχή επιδομάτων

Δημοσιεύτηκε 12:03 - 11/03/2021 Η ενίσχυση του παραγωγικού κομματιού του νησιού δεν είναι μόνο η παροχή επιδομάτων


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 9ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
Λυπάμαι πολύ γιατί οι λιγοστές και με την «απολύτως απαραίτητη θεματολογία» (όσα δηλαδή χρειάζεται να ψηφιστούν και μάλιστα κατεπειγόντως ή με καθυστέρηση) συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου που γίνονται με τηλεδιάσκεψη τον τελευταίο χρόνο, ΔΕΝ είναι δημόσιες. Δεν μπορούν να τις παρακολουθήσουν, ούτε οι πολίτες, ούτε δημοσιογράφοι. Κανένας.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω για το χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, γιατί θεωρώ ότι οι συμπατριώτες μου έπρεπε να είχαν την ευκαιρία να είναι κοινωνοί του συγκεκριμένου δημοτικού συμβουλίου.
Όσον αφορά τους τοπικούς δημοσιογράφους, καλό θα ήταν να ζητήσουν από το Δήμαρχο να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα και να ενημερώνουν τους πολίτες για όσα διαδραματίζονται, ασκώντας βέβαια και την κριτική τους. Εκτός και αν οι δημοσιογράφοι μας, δεν επιθυμούν να κάνουν τέτοια δημοσιογραφία, αλλά προτιμούν να πηγαίνουν στα γραφεία του δημάρχου και των προσφιλών τους πολιτικών προσώπων καθημερινά για συνεντεύξεις και επιλεκτική ενημέρωση. Ό,τι έχω να πω, το λέω στα δημοτικά συμβούλια. Και αυτό κάνω από την αρχή της θητείας μου μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς χθες συζητήθηκε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τον τόπο μας και τους συμπατριώτες μας παραγωγούς τους τελευταίους 3,5 μήνες, εκτός ημερήσιας διάταξης. Επρόκειτο βέβαια για θέμα που αρχικά είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση που συγκλήθηκε μετά από αίτημα μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων και η οποία ματαιώθηκε. Στη συνέχεια ζητήθηκε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και πάλι δεν έγινε δεκτό.
Εν τέλει συζητήθηκε χθες,
[▪️] ΧΩΡΙΣ δημοσιότητα, σε μία ακόμη «κλειστή» συνεδρίαση,
[▪️] ΧΩΡΙΣ την παρουσία των παραγωγών, οι οποίοι είχαν ζητήσει να κληθούν, είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και είχαν υποβάλει αίτημα που έπρεπε να εξετάσουμε,
[▪️] ΧΩΡΙΣ να έχουμε λάβει τα έγγραφα που επικαλείτο ο Δήμαρχος («επαφές με υπουργεία, υπηρεσιακούς παράγοντες, απαντήσεις που έλαβε») ώστε να έχουμε πλήρη γνώση του θέματος.
Δεν διαφωνώ με την οικονομική ενίσχυση των αγροτών, ως ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Θέλω όμως για όλους εμάς, που επιλέξαμε να ζούμε στην Κάλυμνο και είμαστε περήφανοι γι αυτή, οι δράσεις του Δήμου να είναι τέτοιες, ώστε όχι μόνο να ζήσουμε εμείς στο νησί μας, αλλά να καταφέρουμε να μείνουν εδώ και τα παιδιά μας. Και τα παιδιά των συμπατριωτών μας παραγωγών.
Η δική μου πρόταση ήταν πέραν της ενίσχυσης των αγροτών, η πολύπλευρη στήριξή τους:
[☑️] δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραγωγών, στο οποίο να μπορούν να συμμετέχουν όσοι παραγωγοί το επιθυμούν και ο Δήμος να μπορεί να ενισχύει και να προωθεί τα προϊόντα τους
[☑️] λειτουργία δημοτικού ελαιοτριβείου (γιατί το ελαιοτριβείο είναι κλειστό [?] , ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της εποχής
[☑️] δημιουργία δημοτικού συσκευαστηρίου – τυποποιητηρίου αγροτικών προϊόντων, ώστε οι παραγωγοί μας να μπορούν να φιλοξενούνται, να συσκευάζουν και να τυποποιούν τα προϊόντα τους, ώστε αυτά να έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να μπορούν να μπουν στην αγορά, τουριστική ή άλλη.
Πρόλαβα και ολοκλήρωσα αυτές τις προτάσεις, ήδη όμως ο κ Πρόεδρος, ως συνήθως, ξεκίνησε να με διακόπτει διότι «είχα ξεπεράσει τα 2,5 λεπτά και δεν ήταν σχετικά αυτά που έλεγα».
Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να προταθούν (όπως: λειτουργία δημοτικής αγοράς, παραχώρηση δημοτικού χώρου για λειτουργία οικοτεχνίας, παραχώρηση περισσότερων σημείων πώλησης προϊόντων σε τουριστικές περιοχές κα) και για τους παραπάνω λόγους δεν προτάθηκαν.
Η ενίσχυση του παραγωγικού κομματιού του νησιού δεν είναι μόνο η παροχή επιδομάτων. Είναι η δημιουργία δομών και οι ενέργειες που θα δώσουν στα προϊόντα τους προστιθέμενη αξία. Εάν τα προϊόντα τυποποιηθούν σε ένα οργανωμένο χώρο (λάδι, μέλι, πορτοκάλια, μαρμελάδες, λικέρ, σύκα κα), τότε θα έχουν καλύτερη διεισδυτικότητα στην αγορά.
Αυτά προτείνω γιατί πιστεύω ότι η έμπρακτη ενίσχυση στους ανθρώπους αυτούς σημαίνει ανάπτυξη και μέλλον. Είμαι πρόθυμη να συζητήσω οποιαδήποτε άλλη πρόταση των παραγωγών και μαζί να δούμε πώς μπορούμε να τη φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο και να τύχουμε του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής.
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση