28 Σεπτεμβρίου 2024 | 20:15

Ρόδος: Αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί στο δίκτυο της κατασκοπείας

Δημοσιεύτηκε 10:55 - 16/12/2020 Ρόδος: Αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί στο δίκτυο της κατασκοπείας

Στο τέλος της εβδομάδας θα εμφανιστεί ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για να καταθέσει ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κατασκοπείας του Καστελορίζου, ενώ οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης με την εξονυχιστική εξέταση όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και USB.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020), από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε και με την ολοκλήρωσή της θα παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είναι για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Σε αυτήν κατηγορούνται ο 52χρονος μάγειρας σε επιβατηγό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της Ρόδου με το Καστελλόριζο και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Ήδη ενώπιον των αστυνομικών έχει δώσει κατάθεση ο 52χρονος μάγειρας ο οποίος μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται να έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ότι δηλαδή φωτογράφιζε, και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στρατιωτικούς αλλά και επισκέψεις επισήμων στο Καστελλόριζο, τις  οποίες στη συνέχεια έδινε στον 35χρονο υπάλληλο της προξενικής αρχής.

«Δεν πήρα λεφτά. Το έκανα για τη μητέρα πατρίδα» είπε στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας ο 52χρονος ο οποίος και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα όσα έκανε  το τελευταίο τετράμηνο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο και έδρασε.

«Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο,  συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές» φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ο 52χρονος και πρόσθεσε:

«Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσα με κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ».

Σε αυτή τη φάση και καθώς δεν υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία ο 52χρονος μετά την κατάθεσή του αφέθηκε ελεύθερος.

Ελεύθερος αφέθηκε και ο 35χρονος υπάλληλος του προξενείου, ο οποίος όμως ζήτησε και πήρε προθεσμία για να δώσει κατάθεση. Αυτό, βάσει των ίδιων πληροφοριών αναμένεται να το κάνει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Τα στοιχεία στα κομπιούτερ και στα κινητά
Κατά την «έφοδο» που πραγματοποίησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικές αρχές στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.

Οι αρχές ερευνούν για στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα δεδομένα για τη δράση των εμπλεκομένων αλλά και αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.

Πάντως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διατήρησαν γενικότερα χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση και στα δημοσιεύματά τους παρουσίασαν πληροφορίες από τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πάντως σύμφωνα με το skai.gr, τις αρχές δεν φαίνεται να προβληματίζουν οι φωτογραφίες ή τα βίντεο από τις θέσεις των ελληνικών πλοίων από το κρίσιμο περσινό καλοκαίρι καθώς το πιθανότερο είναι πως ήταν ήδη γνωστά αυτά τα στοιχεία στην τουρκική πλευρά είτε από δορυφόρους είτε από drone.

Ο προβληματισμός των αρχών, αφορά περισσότερο τα στοιχεία που έδινε ο 52χρονος μάγειρας στον 35χρονο γραμματέα του προξενείου σχετικά με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις της ελληνικής φρουράς στο Καστελλόριζο, τον αριθμό τους, ακόμη και στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 35χρονος είχε ζητήσει από τον μάγειρα να βιντεοσκοπεί ή να ηχογραφεί με το κινητό του, συνομιλίες των στρατιωτικών στο πλοίο που εργαζόταν.

Επίσης έδινε στοιχεία για τις επισκέψεις πολιτικών προσώπων στο Καστελλόριζο, με την τελευταία φορά μάλιστα να είναι κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι συναντήσεις του μάγειρα με τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου για την ανταλλαγή πληροφοριών, γινόταν σε καφενεία του λιμανιού  της Ρόδου.

Η δράση του 35χρονου, ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές και στην ΕΥΠ από τον Φεβρουάριο του 2017. Η δράση του ξεκίνησε να καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Κομβικό σημείο για την ένταση των ερευνών, φαίνεται πως ήταν το περιστατικό του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη δολιοφθορά με κόκκινη μπογιά σε ελληνική σημαία σε βραχώδη περιοχή στο Καστελλόριζο.

Απολύθηκε ο μάγειρας
«Η έφοδος έγινε την Παρασκευή αλλά εδώ και πολλούς μήνες ήταν σε γνώση της εταιρείας η δράση του και υπήρχε παρακολούθηση. Διακριτική, δεν ξέρω ακριβώς από πότε, αλλά μετά από συζητήσεις με την εταιρεία έμαθα πως ήταν από τον Αύγουστο. Τον παρακολουθούσαν διακριτικά και δεν το γνωρίζαμε ούτε εμείς. Υπήρχε μυστική επιτήρηση. Υπήρχαν άτομα που ήταν της υπηρεσίας και δεν τους ήξερα ούτε εγώ. Επειδή ήμουν στη γέφυρα, ποτέ δεν πήγε το μυαλό ότι θα γινόταν αυτό. Και αν οι άλλοι είναι και εκπαιδευμένοι, δεν πάει το μυαλό σου».

Μ’ αυτά τα λόγια ο καπετάνιος του πλοίου που δούλευε ως μάγειρας ο 52χρονος περιγράφει στο protothema.gr τι συνέβη με τον μάγειρα του πλοίου.
Όπως είπε: «Είναι εδώ τώρα που μιλάμε αλλά θα φύγει. Ήταν μάγειρας σε φορτηγά πλοία για περίπου 10 χρόνια. Εγώ ξέρω ότι είναι 52 ετών. Ως ναυτικός δεν έχει δώσει δικαιώματα. Στη δουλειά του τυπικός».

Ο καπετάνιος μίλησε και για τη  συνομιλία που είχε μαζί του αμέσως μετά τη σύλληψη: «Ο ίδιος δηλώνει ότι παρασύρθηκε από αφέλεια. Δενπερίμενε ότι θα είχε τέτοιες εξελίξεις. Μέτα από συζήτηση δική μου του είπα: «ρε συ,  αν σε ρωτάει κάποιος άλλος για τέτοια ευαίσθητα θέματα πώς μπορεί να είσαι τόσο αφελής»; Η εταιρεία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει. Από τη στιγμή που τον άφησαν οι υπηρεσίες ελεύθερο η εταιρεία αποφάσισε να φύγει. Αυτό είναι το τελευταίο του ταξίδι. Και μπορεί να φύγει και αύριο. Τα τηλέφωνά του έχουν κατασχεθεί».

Ερωτηθείς πώς αντέδρασε  ο εμπλεκόμενος, ο καπετάνιος είπε: «Είχε ένα περίλυπο ύφος. Και έδειχνε στενοχωρημένος. Έχει σύζυγο και ένα κοριτσάκι η οποία είχε έρθει το καλοκαίρι».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο μάγειρας στα ρεπό του με τον 35χρονο γραμματέα του προξενείου: «Ναι,  γιατί είχαμε μια μέρα διανυκτέρευση στη Ρόδο το βαπόρι. Κάθε Σάββατο είχαμε όλη μέρα. Πηγαίναμε την Παρασκευή από τις 5 και φεύγαμε Κυριακή από Ρόδο. Οπότε είχε πολλές ώρες να κάνει επαφές. Δεν τον είχα δει ποτέ να τραβάει φωτογραφίες. Στενοχωρήθηκε όταν του είπαμε ότι

φεύγει. Και μου είπε «ίσως πάω σε άλλο βαπόρι της εταιρείας». Του είπα «δεν μπορείς να κυκλοφορείς άλλο στα Δωδεκάνησα. Γιατί σίγουρα θα υπάρχει θέμα με το βαπόρι αν πάμε στο Καστελλόριζο. Θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι. Και γι'αυτό πρέπει να φύγει. Του λέω: «έχεις καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών σου;». Με κοίταζε σαν χαμένος. Του είπα ότι είναι σοβαρή η κατηγορία της κατασκοπείας και μου είπε «δεν είχα σκοπό να το κάνω»  και του λέω πώς δεν είχες σκοπό».
 
Tι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το περιστατικό κατασκοπείας
Στο περιστατικό κατασκοπείας στη Ρόδο αναφέρεθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη λειτουργία του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο μετά το περιστατικό κατασκοπείας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό από την κυβέρνηση.
Επιπλέον, εξέφρασε συγχαρητήρια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες «που κάνουν τη δουλειά τους».

Aναζητείται δίκτυο συνεργατών
Τον αποδέκτη των πληροφοριών στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου στον οποίο οι δύο μουσουλμάνοι κατάσκοποι έστελναν κωδικοποιημένες πληροφορίες για τις κινήσεις των πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και των στρατιωτικών μονάδων πάνω και γύρω από το Καστελλόριζο αναζητούν οι Αρχές.

Το που κατέληγαν οι πληροφορίες που συγκέντρωναν οι δύο συλληφθέντες για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο αναζητούν οι Αρχές.

Οι δύο μουσουλμάνοι κατάσκοποι έστελναν κωδικοποιημένες πληροφορίες για τις κινήσεις των πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και των στρατιωτικών μονάδων πάνω και γύρω από το Καστελλόριζο και το ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί σε ποιους.

Σε κλοιό το τουρκικό προξενείο
Την ίδια ώρα σε κλοιό βρίσκεται το τουρκικό προξενείο της Ρόδου καθώς ο ένας από τους δύο συλληφθέντες κατείχε υψηλόβαθμη θέση σε αυτό, γεγονός που του εξασφάλιζε ευχέρεια κινήσεων στο πρόσφατο παρελθόν, αναπτύσσοντας μάλιστα ύποπτη δράση η οποία τον είχε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στα ραντάρ των ελληνικών αρχών, ήδη από το 2017.

Οι ελληνικές αρχές μετά από έρευνες που διεξήγαγαν εντόπισαν  8 υπολογιστές, 6 USB και 4 κινητά τηλέφωνα, τα οποία κάνουν φύλλο και φτερό για να ανακτήσουν τα δεδομένα που κρύβουν αλλά και τα ίχνη που ενδεχομένως άφησαν σε κρυπτογραφημένα δίκτυα επικοινωνίας.
Εξάλλου προχθές, ανώτατη πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έλεγε στο “Newpost” ότι «τα ευρήματα και το κινητό του γραμματέα του τουρκικού προξενείου θα μιλήσουν».

Η εμπλοκή του τουρκικού προξενείου της Ρόδου σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας, που κορυφώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι στόλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας έφτασαν μία ανάσα πριν από την σύρραξη εξαιτίας της παρουσίας του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη ζωτική ανάγκη της Αγκυρας να γνωρίζει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες για να μην βρεθεί ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη σε περίπτωση που επιχειρούσε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Είναι η πρώτη, γνωστή, φορά που το τουρκικό προξενείο στη  Ρόδο εμπλέκεται σε τέτοια υπόθεση σε βάρος της χώρας μας. Δύο άτομα, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμο στέλεχος του Προξενείου στο νησί, κατηγορούνται ότι ενημέρωναν την Τουρκία για τις θέσεις του ελληνικού στρατού στο Καστελλόριζο κατά τη διάρκεια της κρίσης του Αυγούστου.

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο ελληνικός και ο τουρκικός στόλος ήταν παρατεταγμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλο στο Αιγαίο, και με το “Oruc Reis” να προκαλεί συνεχώς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη η σκοτεινή δράση δύο κατασκόπων σε βάρος της Ελλάδας. Ο ένας από αυτούς, ηλικίας 35 χρονών, που ασκούσε καθήκοντα γραμματέα του προξενείου, φέρεται να στρατολόγησε μέλος πληρώματος πλοίου, με καθήκοντα μάγειρα, που εκτελούσε δρομολόγια από το νησί προς το ακριτικό Καστελλόριζο.

Το σχέδιο ήταν συγκεκριμένο. Ήθελαν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή κάθε λεπτομέρεια για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν πάνω και γύρω από το Μεγίστη.

Ο ναυτικός, είχε την δυνατότητα χωρίς να δίνει στόχο να βρίσκεται μέρα παρά μέρα στο νησί. Εκεί η εντολή που είχε ήταν να μαθαίνει και να φωτογραφίζει τις θέσεις των ελληνικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια προωθούσε τα πάντα στο στέλεχος του τουρκικού προξενείου, και εκείνος με τη σειρά του έδινε όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες στην Τουρκία, σε μια χρονική στιγμή όπου στο Αιγαίο τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή.

Το βράδυ του Σαββάτου (12/12) άντρες της ΕΛ.ΑΣ. εφόρμησαν στην καμπίνα του μάγειρα, στο πλοίο όπου εργαζόταν και ταυτόχρονα στο σπίτι του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο. Μετά την πίεση των αστυνομικών ο μάγειρας «έσπασε» και ομολόγησε την πράξη του.

Από «τυφλό» σημείο έφευγαν οι αναφορές για την Άγκυρα

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το MEGA, οι κατάσκοποι χρησιμοποιούσαν ένα «τυφλό» σημείο στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου, όπου βρίσκεται και το Ενυδρείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 35χρονος πήγαινε στο συγκεκριμένο σημείο όταν ήθελε να ενημερώσει τους Τούρκους.
Ο λόγος είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν δυνατό σήμα, σε αντίθεση με το σήμα τουρκικής εταιρείας που είναι πιο δυνατό.
Συνδεόταν λοιπόν στο ίντερνετ με την τουρκική εταιρεία και έστελνε ολόκληρη την ενημέρωση.

Η «αναφορά» στην Άγκυρα αφορούσε:
- Κινήσεις ελληνικού στόλου
- Οπλισμός πολεμικών πλοίων
- Μετακινήσεις ενόπλων δυνάμεων από και προς το Καστελλόριζο
- Εργασίες και σκοπείς στο Καστελλόριζο

Δίκτυο συνεργατών αναζητά η ΕΥΠ
Την ίδια ώρα η ΕΥΠ αναζητά πιθανό δίκτυο και άλλων συνεργατών που έδιναν στοιχεία στην Άγκυρα.
Ο πρώτος κατηγορούμενος είναι ένας 35χρονος ο οποίος εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου στη θέση του γενικού γραμματέα. Έχει καταγωγή από τη Ροδόπη ενώ είναι παντρεμένος με μια Ελληνίδα μουσουλμάνα κάτοικο Ρόδου και βρίσκεται στο νησί των Ιπποτών τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο δεύτερος άνδρας που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας  και εργαζόταν  ως μάγειρας στο πλοίο το οποίο εκτελεί δρομολόγια προς το Καστελλόριζο. Έχει και αυτός καταγωγή από την Ροδόπη και υποστήριξε στις αρχές ότι γνώρισε τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο όπου παρευρέθηκαν άλλα άτομα από την Κομοτηνή.
 Στο σπίτι του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσίας δικαστικού λειτουργού.

Η δράση του Γραμματέα
Εκεί εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οκτώ κινητά τηλέφωνα.Όλα θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών όπου θα αναζητηθούν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα των αρχών.

Στις έρευνες συμμετείχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Ασφάλεια Ρόδου και η Κρατική Ασφάλεια από την Αθήνα ενώ σε βάρος των δύο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία και περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του προξενείου έδινε συχνά το «παρών» σε δικαστήρια είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης είτε ως διερμηνέας Τούρκων που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών.
Το συγκεκριμένο άτομο ήταν γνώριμο των «ειδικών» υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τον ρόλο του ύποπτο. Στο παρελθόν ο 35χρονος είχε απασχολήσει για ανάρτησή του στο Facebook με εθνικιστικό (υπέρ της Τουρκίας) περιεχόμενο για τη Θράκη.

rodiaki.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση