28 Σεπτεμβρίου 2024 | 22:26

Την άμεση επαναλειτουργία των ιατρείων Βαθύ, Πανόρμου και Ψερίμου ζητάει η παράταξη " Η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ" με έγγραφο προς την 2η ΔΥΠΕ και τους βουλευτές του νομού

Δημοσιεύτηκε 14:01 - 14/12/2020 Την άμεση επαναλειτουργία των ιατρείων Βαθύ, Πανόρμου και Ψερίμου ζητάει η παράταξη " Η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ" με έγγραφο προς την 2η ΔΥΠΕ και τους βουλευτές του νομού

Κάλυμνος, 14/12/2020

Προς: Διοικητή 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου

 

Κοινοποίηση:

                                                                                                      Βουλευτές Νομού: κ. Κόνσολα Μάνο

                                                                                                                                κ. Υψηλάντη Βασίλη

                                                                                                                              κα. Ιατρίδη Τσαμπίκα   

                                                                                                                                      κ. Παππά Ιωάννη

                                                                                                                             κ. Σαντορινιό Νεκτάριο

 

 

Kύριε διοικητά,

 

Στα πλαίσια της ενίσχυσης των κατά τόπους υφιστάμενων δομών υγείας και διευκόλυνσης του έργου των κέντρων υγείας μέσω της αποφόρτισης από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας ενημερώσουμε για τα εξής.

Στην Κάλυμνο λειτουργούν τυπικά δύο περιφερειακά ιατρεία που υπάγονται απευθείας στην 2η υγειονομική περιφέρεια. Το Περιφερειακό Ιατρείο Βαθύ και το Περιφερειακό Ιατρείο Πανόρμου.

Το μεν ιατρείο στο Βαθύ Καλύμνου,  μολονότι διορίζεται αγροτικός γιατρός σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια ΔΕΝ λειτουργεί λόγω των προβλημάτων του χώρου στον οποίο στεγάζεται. Μόλις φέτος η σημερινή δημοτική αρχή έφτιαξε τον χώρο και πλέον είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον αγροτικό ιατρό που ΗΔΗ  υπάρχει στο νοσοκομείο Καλύμνου. Αναμένουμε λοιπόν από εσάς να δώσετε εντολή προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Ιατρείο Βαθύ στον φυσικό του χώρο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων του απομακρυσμένου χωριού της Καλύμνου με τον γιατρό που ΗΔΗ υπάρχει και που έχει διορισθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαθέως.

Το Ιατρείο Πανόρμου διαθέτει μια αξιολογότατη γιατρό η οποία ωστόσο βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε άδεια ανατροφής. Το ιατρείο αυτό εξυπηρετούσε καθημερινά μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας κατοίκων, επισκεπτών και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οι οποίοι επέλεγαν το ιατρείο αυτό μιας και ήταν κοντά τους αφενός, αφετέρου γιατί οι υπηρεσίες ήταν άψογες. Αυτήν την κρίσιμη περίοδο ωστόσο δεν λειτουργεί και δεν προβλέπεται να γίνει αυτό στο προσεχές εξίσου κρίσιμο διάστημα. Ζητούμε λοιπόν την αναπλήρωση της ιατρού για το διάστημα που εκείνη θα απουσιάζει νόμιμα από τον χώρο.

Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία αυτή πρέπει να σας αναφέρουμε ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αφορά την Ψέριμο. Το νησί της Ψερίμου το οποίο ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλυμνίων, διαθέτει ένα χώρο που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει ένα ιατρείο. Το ιατρείο αυτό διαθέτει και εξοπλισμό αλλά ποτέ δεν λειτούργησε με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού και των κατοίκων του. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να σας αναφέρουμε τις όποιες μεμονωμένες κινήσεις έχουν γίνει ή ΔΕΝ έχουν γίνει και θα μείνουμε στην ουσία για το τι πρέπει να γίνει. Το νησί που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με Τουρκία έχει περίπου 80 μόνιμους κατοίκους κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι περισσότεροι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και περίπου 1000 καθημερινά το καλοκαίρι μιας και αποτελεί τουριστικό κόμβο για τα ημερόπλοια αλλά και για τους ντόπιους που παραθερίζουν στο νησί. Το νησί διαθέτει τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, εμπορικά παραδοσιακά μαγαζιά και μηδέν ιατρική κάλυψη. Το Ιατρείο αυτό δημιουργήθηκε περίπου από το 2010 και ουδέποτε λειτούργησε. Θέλετε για λόγους εθνικούς, θέλετε για λόγους τουριστικούς ή για λόγους πλέον covid το νησί πρέπει να διαθέτει ένα γιατρό, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων πρωτίστως αλλά και για τους τουρίστες. Την περίοδο που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας, οι κάτοικοι θα πρέπει να παίρνουν το καΐκι και να πηγαίνουν στην Κάλυμνο και στο νοσοκομείο Καλύμνου. Προτείνουμε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Δήμου Καλυμνίων όπου ο μεν Δήμος να παραχωρεί τον χώρο με τον κατάλληλο πάγιο εξοπλισμό και εσείς την λειτουργία του χώρου. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε μια πολύ σημαντική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ενός νησιού που αποτελεί διαμάντι μεν αλλά είναι ξεχασμένο και περιθωριοποιημένο .

Εξίσου σημαντικό θα ήταν να διορισθούν αποκλειστικά για αυτά τα ιατρεία και τρεις νοσηλευτές για να πλαισιώσουν την ουσιαστική λειτουργία των ιατρείων αυτών.

Κύριε διοικητά και οι 3 παραπάνω περιπτώσεις έχουν η κάθε μια την δική της ξεχωριστή σημασία. Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία η εξασφάλιση λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των συμπατριωτών μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Υπολογίζουμε στην δική σας θετική κρίση και συμβολή στην επίτευξη αυτών των στόχων με την στελέχωση των ιατρείων με αγροτικούς γιατρούς και νοσηλευτές .

   

 

                                                                                                                 Μετά τιμής,

                                                                                                             για την παράταξη

                                                                                     

                                                                                            Ο επικεφαλής

ΜΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση