29 Σεπτεμβρίου 2024 | 00:23

Lockdown: Ανακοινώνεται η μερική άρση των μέτρων – Πως θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, καταστήματα και εκκλησίες

Δημοσιεύτηκε 11:04 - 11/12/2020 Lockdown: Ανακοινώνεται η μερική άρση των μέτρων – Πως θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, καταστήματα και εκκλησίες

Μπροστά σε μια νέα εικόνα θα βρεθούν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου οι καταναλωτές αφού η αγορά ανοίγει μερικώς και με περιορισμούς λόγω της αυξημένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, που δεν λέει να υποχωρήσει παρά την καραντίνα εδώ και 5 εβδομάδες.

Η κυβέρνηση διά του Στέλιου Πέτσα και του Άδωνι Γεωργιάδη θα ανακοινώσει τις σχετικές λεπτομέρειες στις 11 το πρωί όπου και θα δοθούν και οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Οι ειδικοί άλλωστε έδωσαν το πράσινο φως με μέτρο και χωρίς λεπτομέρειες τις οποίες καλείται να βρει η κυβέρνηση.

Πως ανοίγει η αγορά

Η αγορά ανοίγει με περιορισμούς αλλά και δυσκολίες, αφού θα αποφεύγεται η φυσική παρουσία στα εμπορικά καταστήματα, ενώ ο ψηφιακός τρόπος προπαραγγελίες η μέθοδος click away δεν φαίνεται να ευνοεί τα μικρά καταστήματα που δεν διαθέτουν site με τα προϊόντα τους αλλά και προσωπικό να εξυπηρετήσει τους πελάτες.

Πάντως πλέον έχει αποφασισθεί να ανοίξουν από το Σαββατοκύριακο και στις 14 Δεκεμβρίου τα εξής:

-Κομμωτήρια: Οι πελάτες θα πηγαίνουν με ραντεβού και με χρονική απόσταση μεταξύ τους

-Βιβλιοπωλεία: Τις πόρτες θα ανοίξουν τα συνοικιακά και όχι τα μεγάλα που μπορεί να είναι ενταγμένα και σε πολυκαταστήματα.

-Τα εμπορικά: Στο λιανεμπόριο θα αξιοποιηθεί η μέθοδος της προπαραγγελίες, ώστε οι πελάτες να μην περνούν την πύλη των καταστημάτων αλλά να παραλαμβάνουν τα προϊόντα από την είσοδο όπου και θα μπορούν μέσω κάρτας και να πληρώνουν.

Μπορεί η μέθοδος αυτή του click away να ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όχι όμως και τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς όπου οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν και τι προϊόντα διατίθενται ώστε να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά.

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση από τους ειδικούς

Οι ειδικοί δεν έφθασαν τυχαία στην απόφαση να εισηγηθούν στην κυβέρνηση άνοιγμα αλλά με μέτρο. Συγκεκριμένα αυτό που εισηγήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μπορείτε να ανοίξετε ότι θέλετε αρκεί να μην αυξηθεί η κινητικότητα. Δείτε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: Κορονοϊός: Τα κρούσματα «καίνε» τη Χριστουγεννιάτικη αγορά – Ανατροπές στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα καταστήματα

Και εδώ φαίνεται πως είναι το κλειδί για την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Οι επιστήμονες από την αρχή ήταν αρνητικοί, καθώς φοβούνται ένα νέο πιο αυξημένο κύμα μετά τις γιορτές, που θα οδηγήσει εκ νέου σε πίεση το ΕΣΥ αλλά και πολλούς συμπολίτες μας πιθανώς στο να προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Ωστόσο λόγω της πίεσης που υπέστησαν τόσο από την κοινωνία που διψά να βγει εκτός σπιτιού, όσο και από την αγωνία των κυβερνητικών στελεχών να μην καταστραφεί πλήρως η αγορά, συμφώνησαν στην άρση των μέτρων με ουσιαστικά ελάχιστο άνοιγμα της αγοράς.

Είναι όμως η πρώτη φορά που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες, αφού οι επιστήμονες πέταξαν το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να βρει τρόπο και να ανοίξει την αγορά και να μην αυξηθεί η κινητικότητα.

Η ανησυχία πάντως τώρα είναι τι θα γίνει μετά τις γιορτές, καθώς τα μέλη της επιτροπής φοβούνται ότι ακόμη και αυτό το περιορισμένο άνοιγμα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των κρουσμάτων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση