30 Σεπτεμβρίου 2024 | 20:31

Η πανηγυρική λειτουργία στον Αϊ Γιάννη στο Μελιτσάχα (φωτογραφίες και βίντεο)

Δημοσιεύτηκε 13:06 - 29/08/2020 Η πανηγυρική λειτουργία στον Αϊ Γιάννη στο Μελιτσάχα (φωτογραφίες και βίντεο)

 Σήμερα, ανήμερα της εορτής του Άϊ Γιαννιού, είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε την πανηγυρική λειτουργία της εορτής του στο ομώνυμο εκκλησάκι στην πλαγιά του Μελιτσάχα.Ο νεότερος ναός, χτισμένος δίπλα στην παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική με το υπέροχο ψηφιδωτό στην είσοδο της, περίμενε καρτερικά την γιορτή του για να γεμίσει επισκέπτες. Λουσμένο από το ελληνικό φως, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά πάνω από την παραλία του Μελιτσάχα, δεμένο με το μοναδικό τοπίο της Τελέντου, πρόσφερε στους πιστούς μοναδικές στιγμές. Άλλωστε αυτή είναι η σπουδαιότητα και η ομορφιά των ξωκλησιών, οι ιστορίες, οι παραδόσεις, οι αναμνήσεις, οι άνθρωποι που κουβαλούν. Τόποι ευλάβειας, πίστης, κρυφής συνομιλίας με τον Θεό... "Τα ξωκλήσια είναι τάμα που δόθηκε σε στιγμές δύσκολες, είναι προσευχή, αγνάντιο, ξαπόσταμα ακόμα και υπνάκος στις δροσερές πεζούλες."
Ο καλόφωνος και αγαπημένος ιερέας, π. Ηλίας Μουζουράκης στόλισε την λειτουργία με την φωνή του, την τάξη που κράτησε και το κήρυγμα του. Βοηθοί του οι ψάλτες, Βαγιανός, Μινέτος και Μακρυλλού συνέβαλαν στην ομορφιά του πρωινού. Ακούραστος βοηθός ο Αριστείδης Μαύρος που φρόντισε με τις ενορίτισσες το κέρασμα των πιστών αλλά και τα τελετουργικά.
Ο φθινοπωρινός πουνέντης μας θύμισε πως το Καλοκαίρι τελειώνει και μας δώρισε στο τέλος ένα εντυπωσιακό θέαμα, όπως θα δείτε στο οπτικοακουστικό υλικό μας.


Κλείνουμε με τα λόγια του αείμνηστου καθηγητή - Θεολόγου Παντελή Μαύρου :
"Άλλωστε γιατί να μελαγχολούμε αγαπητοί, έχουμε το μεγαλύτερο προνόμιο, να ζούμε στην Κάλυμνο μας που την αγαπούμε τόσο. Μας συγκλονίζουν την ψυχή μας οι γραφικότητες της σε όλες τις γωνιές της οι οποίες ακόμη είναι μέσα στο φως του καλοκαιρινού φθινοπώρου... Γαλήνη, γραφικότης απερίγραπτη, μυστήριο, μαγεία στο Καντούνι, στο Πλατύ Γιαλό, στον Άϊ Γιάννη του Μελιτσάχα... "

Προσαρμοσμένη αναζήτηση