2 Οκτωβρίου 2024 | 19:28

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΥΤΩΝ - ΟΣΤΡΑΚΑΛΙΕΩΝ

Δημοσιεύτηκε 17:19 - 29/05/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΥΤΩΝ - ΟΣΤΡΑΚΑΛΙΕΩΝ

      Αξιότιμε   κύριε Υπουργέ,

 

      Απευθυνόμαστε  σε σας μετά από  διαμαρτυρία των Οστρακαλιέων της Επαρχίας μας και ιδιαιτέρως της Καλύμνου, αναφορικά με την πρόσφατη τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα ,αριθμ. 10 «Για τις καταδυτικές εργασίες» .

       Όπως γνωρίζετε οι εργαζόμενοι  στον επαγγελματικό κλάδο  των Οστρακαλιέων πρέπει να διαθέτουν άδεια δύτη. Με την  ως άνω τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα , προστέθηκε ως μια από τις προϋποθέσεις   για την άσκηση του επαγγέλματος του δύτη, να έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος  της ηλικίας τους και να μην έχουν  υπερβεί  το 55ο (άρθρο 3 παρ.1α της αριθ. 2133.1/43711/2019 απόφασης ΦΕΚ 2396 τ. β΄) . Αυτή η ρύθμιση καθιστά για τους  οστρακαλιείς  αδύνατη  την άσκηση του επαγγέλματος τους μετά την συμπλήρωση του 55ου έτους , χωρίς παράλληλα να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Το ίδιο  ισχύει και για τους υπόλοιπους δύτες που βιοπορίζονται από το επάγγελμα αυτό,   στα πλαίσια μια σειράς  δραστηριοτήτων, που αφορούν  την αλιεία , την ιχθυοκαλλιέργεια , την συντήρηση  αλιευτικών και τουριστικών σκαφών,  τον τουρισμό  κ.ά. Να σημειώσουμε ότι στην Κάλυμνο, ένα νησί που παραδοσιακά ενεργοποιείται   σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη θάλασσα, προωθείται επίσης ως εναλλακτική μορφή  τουρισμού  ο καταδυτικός τουρισμός  και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ολοκλήρωση  και τη  λειτουργία του καταδυτικού κέντρου του νησιού .

     Μετά τα παραπάνω , παρακαλούμε κύριε   Υπουργέ, να μεριμνήσετε για την απόσυρση της  συγκεκριμένης προϋπόθεσης, όσον αφορά   την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δυτών, ώστε να μην πληγούν οι άνθρωποι που βιοπορίζονται  από αυτήν .

 

                                                                       Με εκτίμηση

 

                                                                                        Ο Έπαρχος της Π.Ε. Καλύμνου

 

                                                                                   Εμμανουήλ   Γεωργίου    Μουσελλής

 

                                        Δελτίο τύπου   

 

    Ο Έπαρχος της Π.Ε. Καλύμνου, ευχαριστεί τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Πλακιωτάκη , για την άμεση ανταπόκριση του, στο αίτημα  το δικό του και των Δυτών- Οστρακαλιέων , της Επαρχίας μας, για  αλλαγή του επιτρεπτού ορίου ηλικίας στις καταδύσεις.

    Ο Υπουργός  υποσχέθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου και έως τότε θα σταλεί στα κατά τόπους λιμεναρχεία μεταβατική διάταξη για να μπορούν οι οστρακοαλιείς να εργαστούν.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση