3 Οκτωβρίου 2024 | 05:35

Στο μητρώο της Ευρωπαϊκής επιτροπής τα λόπια Κατταβιάς ως προϊόν ΠΓΕ - Συγχαρητήρια από τον Βουλευτή Δωδ/σου κ. Υψηλάντη

Δημοσιεύτηκε 16:56 - 12/05/2020 Στο μητρώο της Ευρωπαϊκής επιτροπής τα λόπια Κατταβιάς ως προϊόν ΠΓΕ - Συγχαρητήρια από τον Βουλευτή Δωδ/σου κ. Υψηλάντη

Ένα ακόμα τοπικό προϊόν της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμπεριελήφθη στο μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Τα φασόλια Κατταβιάς Ρόδου καταχωρήθηκαν στις 5 Μαΐου, μετά από την αξιολόγηση των δικαιολογητικών που προσκομίσθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Είναι το τρίτο προϊόν που παίρνει την ονομασία ΠΓΕ, μετά το κρασοτύρι της Κω και το μελεκούνι Ρόδου. Στη διαδικασία αξιολόγησης είναι το μέλι Καλύμνου και η σιτάκα Κάσου, ενώ άλλα 22 τοπικά προϊόντα νησιών της Περιφέρειας ακολουθούν την διαδικασία για ανάδειξη αναδόχου και την δημιουργία φακέλου αξιολόγησης. Τα φασόλια Κατταβιάς αφού ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες υπέβαλαν την αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ και κρίθηκαν.


Αποτέλεσμα η καταχώριση τους στο Μητρώο με την ονομασία «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου»/ «Λόπια Κατταβιάς Ρόδου». Η ονομασία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο αφορά προϊόν της κλάσης 1.6 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα του παραρτήματος ΧΙ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 668/2014 της Επιτροπής.

Η Περιφέρεια αποδεικνύει ότι εργάζεται μεθοδικά και αδιάλειπτα για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ως ειδικής ποιότητας και γεύσης, έχοντας αμέριστους συμπαραστάτες και συνεργούς όλους τους παραγωγούς.

 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας

 

Βασίλης Υψηλάντης : " Επιθυμώ να συγχαρώ τους αγρότες της Νότιας Ρόδου για την ένταξη του προϊόντος στο μητρώο ΠΓΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση για την καταχώριση των προϊόντων «Φασόλια    Κατταβιάς    Ρόδου»    / «Λόπια     Κατταβιάς     Ρόδου» από την Ελλάδα και  «Podpiwek kujawski» από την Πολωνία στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).


 


Τα «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου / Λόπια Κατταβιάς Ρόδου» είναι σπέρματα ξηρών λευκών φασολιών που καλλιεργούνται στο δημοτικό διαμέρισμα Κατταβιάς της Ρόδου. Οι τοπικοί παραγωγοί εφαρμόζουν παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Στην Κατταβιά κάθε  χρόνο διοργανώνεται η περίφημης  γιορτή της φασολάδας. Οι νέες αυτές ονομασίες έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 1 450 προϊόντα που ήδη προστατεύονται και ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης με την ευκαιρία  αυτή προέβη στην ακόλουθη δήλωση: « Επιθυμώ να συγχαρώ τους αγρότες της Κατταβιάς και της Νότιας Ρόδου γενικότερα για την  καταχώριση του προϊόντος «Φασόλια Κατταβιάς    Ρόδου»    /    «Λόπια  Κατταβιάς    Ρόδου» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).  Επίσης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζανεττίδη , για την επιμέλεια και τις προσπάθειες για να φτάσουμε στο υψηλό αυτό σημείο για τον πρωτογενή τομέα του νομού μας . Η πολυεπίπεδη στόχευση και η συλλογική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση ισχυροποιεί τον τόσο σημαντικό τομέα της οικονομίας μας.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση