3 Οκτωβρίου 2024 | 07:36

8 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφιλου Κλωνάρη

Δημοσιεύτηκε 14:34 - 10/05/2020 8 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφιλου Κλωνάρη

Σήμερα συμπληρώνονται 8 χρόνια από τον θάνατο μίας σημαντικής προσωπικότητας του τοπικού αθλητικού τοπίου αλλά και εμπνευστή ενός από τους πλέον αναγνωρίσιμους καλύμνικους χορούς  στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Θεόφιλο Κλωνάρη ο οποίος φεύγει σαν σήμερα, 9/5/2012, αφήνοντας μια τεράστια πολιτιστική αλλά και αθλητική παρακαταθήκη.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Θεόφιλος Κλωνάρης γεννήθηκε στη Κάλυμνο το 1930 και ήταν ένα απο τα οκτώ παιδιά του σφουγγαρά Παντελή Κλωνάρη. Ξεκίνησε σπουδές στην Γυμναστική Ακαδημία το 1952, συμμετέχοντας παράλληλα και στο συγκρότημα της Δώρας Στράτου. Το 1957 τέλειωσε την Ακαδημία και διορίστηκε ως γυμναστής στο Μπελένειο Γυμνάσιο της Λέρου .Υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «Καζώνης» Καλύμνου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων (ΕΑΣ) ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, εργάσθηκε για πάνω από πενήντα χρόνια με συνέπεια, τιμιότητα και ανιδιοτέλεια για την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού. Με δικές του πρωτοβουλίες και ενέργειες κατασκευάσθηκαν οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο (Κλειστό Γυμναστήριο, Δημοτικό Στάδιο Καλύμνου, Αίθουσα Γυμναστικής στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο, Γήπεδο Μπάσκετ 1ου Γυμνασίου κλπ). Μύησε στον αθλητισμό και ενέπνευσε με την σκέψη και την δράση του, πάντα αφιλοκερδώς, ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής αλλά και Πρόεδρος του Σωματείου, χιλιάδες νέους ενώ ανέδειξε και δεκάδες πρωταθλητές, Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες κλπ. Διετέλεσε επίσης, Λυκειάρχης στο Νικηφόρειο Λύκειο Καλύμνου και Γυμνασιάρχης στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου.

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του χορού

Όταν ξεκίνησε να σπουδάζει στην Γυμναστική Ακαδημία το 1952 ήρθε σε επαφή με έναν καθηγητή του,ονόματι Νέζο ο οποίος γνώριζε το τραγούδι του μηχανικού(σύνθεση του Σταμάτη Χατζηδάκη απο τη Λέρο) και με αφορμή αυτό το τραγούδι τον ρώτησε τι ξέρει για το χορό αυτό.Εκείνος του απάντησε ότι δεν γνώριζε ούτε το χορό αλλά ούτε και κανέναν που να τον χορεύει στην Κάλυμνο.Μόνο το τραγούδι γνώριζε!Ο καθηγητής του τότε του ανέθεσε να βρεί περισσότερες πληροφορίες γι`αυτό όταν θα κατέβαινε στην Κάλυμνο το καλοκαίρι.(Άλλωστε το ενδιαφέρον για τα Δωδεκάνησα ήταν μεγάλο αφού είχαν περάσει μόλις 4 χρόνια απο την ενσωμάτωση). Πράγματι,όταν γύρισε στην Κάλυμνο ρώτησε τους πιο γνωστούς οργανοπαίκτες της εποχής,τον Μικέ τον Τσουνιά,τον Θεοφίλη τον Μαγριπλή κ.α αλλά όπως κι αυτός δεν είχαν ιδέα για τον χορό αυτό,μόνο το τραγούδι ήξεραν.Δυστυχώς η έρευνα του σταμάτησε αφού έπρεπε να πάει στο στρατό όμως στο διάστημα αυτό το τραγούδι γινόταν ακόμα πιο γνωστό.Μετά το στρατό συνέχισε τις σπουδές του και μπήκε στην ομάδα της Δώρας Στράτου αρχίζοντας να χορεύει στο αρχαίο θέατρο του Πειραιά. Οι συζητήσεις για το τραγούδι αυτό συνεχιζόταν και οι παιδικές του μνήμες στην Κάλυμνο τον συνεπήραν. Σιγά σιγά άρχισε να οραματίζεται τον μηχανικό που τραγουδούσε το τραγούδι και παίρνοντας δύναμη απ`αυτό να σηκώνεται και να χορεύει. Απο`κεί και πέρα η ζωή του μηχανικού έγινε χορός στο μυαλό του και άρχισε να τον χορεύει όπως τον φαντάστηκε. Λίγο μετά άρχισε να τον χορεύει και στο θέατρο της Δώρας Στράτου,όχι ακριβώς όπως έγινε γνωστός στην αρχή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο  από την εκπομπή της ΕΤ3 " Ελλήνων Δρώμενα" με θέμα το χορό του μηχανικού, στο οποίο μιλάει και ο ίδιος για την δημιουργία και την παράδοση γύρω από το χορό :

 

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση