3 Οκτωβρίου 2024 | 09:18

Ιστορικά αρνητικά ρεκόρ καταγράφουν οι κρατήσεις!

Δημοσιεύτηκε 12:49 - 07/05/2020 Ιστορικά αρνητικά ρεκόρ καταγράφουν οι κρατήσεις!

Τη στιγμή που οι συζητήσεις για την έναρξη της τουριστικής σεζόν βρίσκονται στο… ζενίθ, οι τουριστικές κρατήσεις καταγράφουν ιστορικά αρνητικά ποσοστά. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες του τουριστικού κλάδου, δεν υπάρχουν καθόλου νέες κρατήσεις για τον Ιούλιο, μήνας στον οποίο τοποθετείται η πιθανή έναρξη της σεζόν, ενώ με το «σταγονόμετρο» έρχονται νέες κρατήσεις για την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου.
Αυτό που ανησυχεί τους επαγγελματίες, δεν είναι τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, γύρω από τα οποία γίνεται μεγάλη κουβέντα, αλλά το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ακόμη και οι κρατήσεις του Ιουλίου θεωρούνται «επισφαλείς», καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη συγκεκριμένη στιγμή εάν θα διατηρηθούν ή εάν ακυρωθούν από τους τουρ οπερέιτορς την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφύγουν τις επιστροφές χρημάτων.
«Επικρατεί αβεβαιότητα για τη σεζόν. Τα πράγματα παραμένουν ρευστά καθώς διακρίνουμε ότι δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους εν δυνάμει επισκέπτες μας. Μπορεί να φαίνονται κρατήσεις στα συστήματά μας τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τους επόμενους μήνες. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε εάν θα αλλάξει κάτι, εάν θα υπάρξουν ακυρώσεις. Την ίδια στιγμή οι νέες κρατήσεις για τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο, είναι απειροελάχιστες. Καμία νέα κράτηση δεν έχουμε για τον Ιούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος και συμπλήρωσε σχετικά με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων λειτουργίας τα εξής:
«Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων θα τα εφαρμόσουμε, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην ποιότητα. Θα προσαρμοστούμε σε αυτά. Ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν πρωτόκολλα ISO και HACCP, δεν θα είναι δύσκολη η προσαρμογή. Αναρωτιόμαστε όμως τι θα γίνει με τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια; θα είναι σαφώς πιο δύσκολη η εφαρμογή των πρωτοκόλλων αυτών. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν υπάρχει ακόμη φως στο τούνελ. Δεν πρέπει όμως να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Πρέπει να λειτουργήσουμε με υψηλό επαγγελματισμό και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα υπό τις παρούσες συνθήκες».
Τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
Η κατάσταση που επικρατεί συζητήθηκε διεξοδικά σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μεταξύ του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλη Μαρκόπουλου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργου Ματσίγκου και του προέδρου των τουριστικών πρακτόρων, Κώστα Κατσίβα. Ήταν μία από τις σπάνιες «συναντήσεις» των επαγγελματιών των κλάδων εκείνων που διαχειρίζονται εν πολλοίς τις τύχες του τουρισμού. Τέθηκαν επί τάπητος τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας, εργασιακά ζητήματα, οι σχέσεις με τους τουρ οπερέιτορς, η ρευστότητα, η προβολή και διαφήμιση κ.α.
«Για πρώτη φορά, συζητήσαμε όλοι οι επαγγελματικοί φορείς για την πορεία του τουρισμού, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ένα από τα θετικά της πανδημίας ήταν το γεγονός ότι όλοι μαζί-έστω και διαδικτυακά-συνομιλήσαμε πάνω σε θέματα που απασχολούν όλους μας. Ήταν μία αναγνωριστική σύσκεψη, όμως μπορώ να πω ότι ήταν αναγκαία ώστε να δούμε πώς θα πορευτούμε. Το τοπίο είναι ακόμη θολό και κανείς μας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η τροπή των πραγμάτων. Μόνο από την αγορά της Πολωνίας έχει εκφραστεί κάποιο ενδιαφέρον ενώ δεν ξέρουμε τι θα πράξουν τελικά οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς. Αν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα την όλη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Κατσίβας.
Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Ματσίγκος ανέφερε τα εξής: «Η τηλεδιάσκεψη ήταν μία καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις. Είχαμε καιρό να συζητήσουμε όλοι μαζί για τα θέματα που μας απασχολούν. Οι ξενοδόχοι, οι διευθυντές ξενοδοχείων και οι τουριστικοί πράκτορες, αποτελούν τους τρεις βασικούς κλάδους που διακινούν τον τουρισμό. Βέβαια θα πρέπει να υπάρξουν νέες συσκέψεις-προφανώς μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των συνθηκών-με συγκεκριμένη ατζέντα κάθε φορά».



 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση