27 Σεπτεμβρίου 2024 | 10:21

Η ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ του Μανώλη Ολυμπίτη

Δημοσιεύτηκε 20:17 - 23/02/2021 Η ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ του Μανώλη Ολυμπίτη

Στο άρθρο 62 περί του «βάρους απόδειξης» του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, συμπεριλαμβάνονται επί λέξει τα εξής:

 

«Επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος είτε ως εναγομένου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ` ου ή αίτηση, και φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο προβάλλει ή αξιώνει οποιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματο ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων το ως άνω φυσικό ή νομικό πρόσωπο οφείλει να αποδείξει την παρ` αυτώ ύπαρξη του δικαιώματος του. Κατ` εξαίρεση η διάταξη αυτή δεν ισχύει στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης».

 

Όπως παρατηρείται, στην εξαίρεση της διατάξεως αυτής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα Δωδεκάνησα (εννοείται τα εκτός Ιταλικού Κτηματολογίου), με αποτέλεσμα να ισχύει πλέον για εμάς εδώ το πρώτο σκέλος του ανωτέρω άρθρου, που θα δώσει το δικαίωμα μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, της καταχώρησης στο εν εξελίξει κτηματολόγιο πάμπολλων ιδιωτικών ιδιοκτησιών ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, παρακαλώ.

Αυτό θα αναγκάσει τον κάθε πραγματικό ιδιοκτήτη έκτασης στις εκτός οικισμών περιοχές να αντιμετωπίσει δικαστικά στους τρεις βαθμούς (!) της δικαιοσύνης το Ελλ. Δημόσιο, που θα εμφανίζεται πλέον δικαιωματικά ως ιδιοκτήτης.

 

Να γίνει πράξη λοιπόν το θέμα της συμπερίληψης και του Νομού μας στην εξαίρεση του ανωτέρω άρθρου του Νόμου.

Αυτό προϋποθέτει να λάβει γνώση του θέματος ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, ώστε να φροντίσει να ψηφιστεί στην Βουλή η συμπερίληψη στην εξαίρεση και των Περιφερειών των Πρωτοδικείων Δωδεκανήσου (είναι Νησιωτική Ελλάδα επιτέλους κι εδώ και μάλιστα παραμεθόρια! ), που θα απαλλάξει τους συμπολίτες μας από την περιττή κι επικίνδυνη για το μέλλον των ιδιοκτησιών τους αναγκαστική, πολύχρονη δικαστική εμπλοκή με το ελληνικό Δημόσιο και την "δήμευση" κατ' ουσίαν της περιουσίας τους...

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ                                  

ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.      

Προσαρμοσμένη αναζήτηση