27 Σεπτεμβρίου 2024 | 16:26

Επιστολή της διαδικτυακής ομάδας Χωματερή Καλύμνου προς Τοπικές Αρχές

Δημοσιεύτηκε 09:14 - 12/02/2021 Επιστολή της διαδικτυακής ομάδας Χωματερή Καλύμνου προς Τοπικές Αρχές


ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
(Μιχάλης Ι. ΓΕΡΑΚΙΟΣ -
Νομικός Μιχ. ΚΟΥΛΛΙΑΣ -
Καλλιόπη Εμμ. ΚΟΥΤΟΥΖΗ -
Εμμανουήλ Ν. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ)
85200 ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Τηλ. 2243050500 Κάλυμνος, 09/02/2021
ΠΡΟΣ: 1) Δήμαρχο Καλυμνίων
κ. Δημ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ
Ενταύθα
2) Περιφ/ρχη Νοτ. Αιγαίου
κ. Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ
Επτανήσου 35
84100 Ερμούπολη ΣΥΡΟΥ
3) ΦΟΔΣΑ Νοτ. Αιγαίου Α.Ε
Πρόεδρο κ. Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ
Επτανήσου 35
84100 Ερμούπολη ΣΥΡΟΥ
3) Έπαρχο Καλύμνου
κ. Εμμ. ΜΟΥΣΕΛΛΗ


Ενταύθα


Κύριε Δήμαρχε, κύριοι,
Εδώ και δεκαετίες, o Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), σε περίοπτο σημείο μάλιστα προ της εισόδου προς το λιμάνι στο νησί μας, αποτελεί δείγμα πολιτικής αδιαφορίας και δυστυχώς εστία μόλυνσης επικίνδυνη σε βάρος της υγείας των ανθρώπων.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο ΧΑΔΑ της Καλύμνου:
• Εξαπολύει στον αέρα, σε καθημερινή βάση, τεράστιες ποσότητες διοξίνης και άλλα προϊόντα καύσης, αιθάλη κλπ, που βάσιμα ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και πνευμονοπάθειες των κατοίκων.
• Διοχετεύει στο έδαφος και τα υπόγεια νερά, μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, που ευθύνονται για καρκινογενέσεις και εγκεφαλοπάθειες.
• Ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον με τη διάβρωση όλων των επικίνδυνων υλικών που απορρέουν προς τα εκεί με τη βροχή.
• Ο τεράστιος όγκος του είναι υπό κατάρρευση πλέον προς τον προς τα κατάντι του επαρχιακό δρόμο με ότι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο των τυχόν διερχομένων την στιγμή εκείνη.
• Ασχημίζει απίστευτα τον περιβάλλοντα χώρο και με δεδομένο ότι βρίσκεται στην είσοδο του νησιού, καλλιεργεί την πρώτη απωθητική εντύπωση στους επισκέπτες μας.
• Επιβαρύνει οικονομικά, με βαριά πρόστιμα, που καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό, δηλαδή απ' όλους εμάς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών του ΧΑΔΑ λοιπόν είναι πολύ μεγαλύτερο, δεν μολύνεται μόνον ο αέρας και οι κάτοικοι που μένουν εκεί κοντά. Τα σκουπίδια μολύνουν επίσης όλο τον υδροφόρο ορίζοντα, το νερό της βροχής, το χώμα, τα λαχανικά που τρώμε και, φυσικά, τα ζώα. Όλα τελικά μολύνονται.
Αποτελεί ένα ζήτημα λοιπόν που μας αφορά όλους η ύπαρξη και κυρίως η καύση που συντελείται στον ΧΑΔΑ, γι’ αυτό και στην ομάδα μας στο διαδίκτυο έσπευσαν αμέσως να εγγραφούν 1200 ήδη συμπολίτες μας, πράγμα που και εμάς εξέπληξε ιδίως με την ένθερμη παρουσία τους με σκοπό την επίλυση του προβλήματος.
Θεωρούμε λοιπόν ότι, πρώτο πράγμα, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Δήμου και του Δημάρχου, είναι να μην έχουμε φωτιά για κανένα πλέον λόγο στα σκουπίδια και εισπνέουμε καρκίνο. Αυτό είναι το επείγον. Απ’ ότι προκύπτει, δεν εφαρμόζονται για την περίπτωση του ΧΑΔΑ, ούτε καν τα προβλεπόμενα εκ της ύπαρξής του και οι οδηγίες άνωθεν.
Δεύτερο είναι να διατυπώσει ο Δήμος το άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο και να επισπεύσει τις διαδικασίες, που θα αφορούν αδειοδοτήσεις μελετών και εύρεση χρηματοδότησης πλέον για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Σε τέτοιους, σύγχρονα απαιτούμενους χώρους απαγορεύεται να θάβονται τα απορρίμματα και, εννοείται, οδηγούμαστε σε οικολογικές διαδικασίες συγκέντρωσης, επεξεργασίας, διαλογής, ανακύκλωσης, ενώ ό,τι περισσέψει μόνον από την επεξεργασία θα θάβεται στο ΧΥΤΥ.
Η σημερινή δημοτική αρχή λοιπόν θα πρέπει να διατυπώσει ένα πλήρες συνεκτικό, σύντομο και κατανοητό κείμενο, το οποίο με συντομία, θα περιγράφει τις γενικές γραμμές του τί θέλουμε να κάνουμε, όχι απλά ανακύκλωση, αλλά μια σειρά ενεργειών διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ας συνεννοηθείτε καλοπροαίρετα λοιπόν στο ΔΣ, ώστε να διατυπωθεί το σχέδιο, κι ας προβεί ο Δήμος σε μία συζήτηση με παρατάξεις και πολίτες, προκειμένου να γίνει ομόφωνα και με επείγουσες διαδικασίες η αποδοχή του. Θα έχουμε συμφωνήσει όλοι, κι αν αυτό γίνει θα υπάρξει εν τέλει ο πρώτος σχεδιασμός.
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των απορριμμάτων με έναν από τους σύγχρονους τρόπους προφανώς θα γίνει με κάποιο αποδεκτό τρόπο που προτείνει η εμπειρία ειδικών επί του συγκεκριμένου θέματος (π.χ. συνδιαχείριση με γειτονικά νησιά, δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων από ομάδα νησιών, δημιουργία μονάδων διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων κλπ), όπως γνωρίζουμε με κονδύλια της ΕΕ.
Ο Δήμος θα πρέπει να αποτολμήσει την διατύπωση του σύγχρονου πλέον σχεδίου με μεγάλη βαρύτητα κυρίως στο τώρα, ώστε πρωτίστως στο σχέδιο αυτό να προβλέπεται να μην έχουμε οπωσδήποτε φωτιές στο σημερινό ΧΑΔΑ.
Τρίτο, ό,τι σχέδια κι αν έχουν γίνει και ό,τι απομένει ακόμα, θα πρέπει ο Δήμος να ολοκληρώσει πρωταρχικά μια συνεννόηση, ώστε να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος, για την μεταφορά των απορριμμάτων μας απέναντι στο ΧΥΤΑ της Κω, μέχρι να γίνει δυνατή η κατασκευή του έργου ΧΥΤΥ στην Κάλυμνο.
Κύριε Δήμαρχε,
Επειδή πρόσφατα γίναμε και ξαναγίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης ανεξέλεγκτης καύσης σκουπιδιών στην χωματερή, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται καθημερινά, ενώ κατά καιρούς μας έχετε διαβεβαιώσει ότι κάνετε ενέργειες για την υλοποίηση ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων,
Όμως, η υλοποίηση αυτής της λύσης προχωρά με αργούς ρυθμούς και η υγεία των κατοίκων δεν μπορεί να εκτίθεται άλλο στους τοξικούς καπνούς της χωματερής. Κι ενώ, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή ενέργεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος,
Επειδή η υγεία των κατοίκων της Καλύμνου πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων μας, σας καλούμε να προβείτε σε εξεύρεση λύσης για τον άμεσο τερματισμό της καύσης απορριμμάτων στη χωματερή, ενημερώνοντας μας για τις ενέργειες σας.
ΖΗΤΟΥΜΕ
Κατ’ αρχάς την λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και ενέργειες που θα διασφαλίσουν:
Την μη καύση πλέον των απορριμμάτων στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ απαρέγκλιτα και χωρίς δικαιολογίες ή δημιουργία ανωνύμων δήθεν ενόχων και συνεννόηση για νόμιμη μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της γειτονικής Κω, μέχρις εφαρμογής σύγχρονης λύσης ΧΥΤΥ στην Κάλυμνο.
Την ολοκλήρωση της μελέτης και των αδειοδοτήσεων για το έργο ΧΥΤΥ, την εξεύρεση ευρωπαϊκού κονδυλίου κατασκευής του έργου και τις διαδικασίες κατασκευής του σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Δήμων –Περιφέρειας.
Την αποφυγή μαζί με τα ανωτέρω της πληρωμής προστίμων κατά το σύστημα «ο ρυπαίνων πληρώνει» από τους πολίτες, μιας και, όπως είναι γνωστό, απαγορεύεται η επιχορήγηση καν από το ίδιο το κράτος γι’ αυτά, όπως προβλέπεται από την ΕΕ.
Ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε το νησί μας και τα γύρω νησιά Ψέριμο, Τέλεντο!
Μετά τιμής
Μιχάλης Ι. ΓΕΡΑΚΙΟΣ - Νομικός Μιχ. ΚΟΥΛΛΙΑΣ - Καλλιόπη Εμμ. ΚΟΥΤΟΥΖΗ
- Εμμανουήλ Ν. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση