27 Σεπτεμβρίου 2024 | 22:25

Euronews: Η Ελλάδα προσπαθεί να «φέρει» ψηφιακούς νομάδες στα νησιά της

Δημοσιεύτηκε 10:24 - 04/02/2021 Euronews: Η Ελλάδα προσπαθεί να «φέρει» ψηφιακούς νομάδες στα νησιά της

Ο δημοσιογράφος του Euronews Αντονι Γκραντ αποκαλεί την Ελλάδα «το καλύτερο μέρος για ψηφιακούς νομάδες μετά την πανδημία», προτείνοντας ιδέες για όσους ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στη χώρα μας.

«Θέλετε μία γεύση της Ελλάδας; Αν σας αρέσουν οι διακοπές των εμίρηδων τότε μπορείτε να εξαφανιστείτε σε ένα από τα άγνωστα ελληνικά νησιά, ή αν παντρευτήκατε μέσα στην πανδημία και επιθυμείτε έναν αξέχαστο μήνα του μέλιτος, τότε η Σαντορίνη είναι αυτό που ψάχνετε» γράφει ο Γκραντ σε αφιέρωμά του για την Ελλάδα ως «χρυσό προορισμό» για ψηφιακούς νομάδες. «Για τους υπόλοιπους που βρίσκεστε μεταξύ πρώτης δουλειάς και σύνταξης υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να πάρετε μία γεύση Ελλάδας: ο δρόμος του ψηφιακού νομάδα».

«Αν σας φαίνεται καλή ιδέα να δουλεύτε από το laptop σας, έχοντας την Ακρόπολη ή το ηφαίστειο της Σαντορίνης στο background, τότε πώς θα σας φαινόταν αν σε αυτό το σενάριο και μία 50% μείωση του φόρου εισοδήματός σας;», προσθέτει ο Γκραντ.

Η Ελλάδα προσπαθεί να «φέρει» ψηφιακούς νομάδες στα νησιά της

Χάριν ενός νόμου που εγκρίθηκε πέρσι από την ελληνική Βουλή, οι ψηφιακοί νομάδες που επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα θα μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικές μειώσεις της τάξης του 50% για τα πρώτα επτά χρόνια της παραμονής τους στη χώρα μας.

Ο Γκραντ αναφέρει βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν αν αυτή η φορολογική μείωση τους «συμφέρει», συγκρίνοντας τη φορολογία της χώρας του με την ελληνική.

«Παρόλα αυτά το ελληνικό μυστήριο παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό», τονίζει.

Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες. Αν  το σκεφτούμε ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα -για κάθε δράση υπάρχει ίση αντίδραση- ισχύει και στη μετακίνηση των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να μετακινούνται και ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Επομένως οι οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό εντείνουν τις προσπάθειες τους για να αντικαταστήσουν τα χαμένα εισοδήματα.

Πριν την πανδημία, οι χαμηλές τιμές των low cost αεροπορικών εταιρειών και οι έξυπνες διαφημιστικές καμπάνιες κατάφερναν να γεμίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων και τα beach bars. Όταν όμως ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 είχε έρθει η στιγμή για το Plan B.

Η βασική ιδέα είναι ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα καλύψουν ένα μέρος των χαμένων εισοδημάτων από τον «μαζικό τουρισμό». Ενας τουρίστας που ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε ένα μέρος θα ξοδέψει και περισσότερα χρήματα, σε συνδυασμό επομένως με τις φοροαπαλλαγές για την τηλεργασία σχεδόν εγγυάται ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από έναν «συνηθισμένο» τουρίστα.

Μύκονος
«Σκεφτείτε αυτό: αν πάτε στη Μύκονο, θέλετε να περνάτε τον χρόνο σας δουλεύοντας;» αναρωτιέται ο Γκραντ. «Κάποτε το έκανα (λόγω ενός κύματος κακοκαιρίας που δεν με άφησε να πάω στην παραλία) άλλαξε όλο το concept ιδέα του ψηφιακού νομάδα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ δουλειάς και της ανεμελιάς του να ζεις από τη βαλίτσα σου για λίγο καιρό. © Shutterstock
 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση