29 Σεπτεμβρίου 2024 | 22:21

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης μιλάει στο KALYMNOSNOW

Δημοσιεύτηκε 18:50 - 19/10/2020 Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης μιλάει στο KALYMNOSNOW

 

Απαντήσεις αποκλειστικά στο kalymnosnow από το Παύλο Χρηστίδη ο οποίος από τον Απρίλιο του 2018 κατέχει τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου στο Κίνημα Αλλαγής

Τι στάση κρατάει το ΚΙΝΑΛ στο ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα Ελλάδας Τουρκίας;

Δυστυχώς η Ευρώπη στέκεται κατώτερη των περιστάσεων και οι αποφάσεις της στο θέμα των Ελληνοτουρκικών είναι απογοητευτικές για τη χώρα μας.

Είναι εμφανές ότι πίσω από αυτό βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα και κυρίως αυτά της γερμανικής βιομηχανίας

Αυτό δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο και δημιουργεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή συνοχή. Τα γεγονότα με την Τουρκία και η άρνηση μιας σειράς κρατών μελών να προασπίσουν την δυναμική και τα συμφέροντα της Ένωσης, δημιουργεί εύλογα αμφιβολίες και ενισχύει τον αντιευρωπαϊσμό, δίνοντας ουσιαστικά στον κ. Ερντογαν τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμία συνέπεια.

Έχουμε δημιουργήσει μια ένωση, μια ομοσπονδία κρατών μελών για να εγγυόμαστε την ασφάλεια , την ειρήνη και την αλληλεγγύη στην ευρύτερη περιοχή. Το 2018 και 2019 η Γερμανία ήταν ο καλύτερος πελάτης της Τουρκίας όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Είναι σκανδαλώδες το γεγονός αυτό.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 22,85 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για φέτος.

Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών μας Καϊλή και Ανδρουλάκη υπάρχει πίεση στο ευρωκοινοβούλιο για να επιβληθεί τώρα εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία. Είναι αδιανόητο να πωλούνται στην Τουρκία όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Ν. Ανδρουλάκη, οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταθέσουν σχετικό ψήφισμα ώστε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Τουρκία, κάτι που όπως σημείωσε, έπρεπε να είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Για μας είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να υπάρχει εμπάργκο όπλων προς μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης που συνιστά απειλή ενάντια σε χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Άκουσα πριν 2 μέρες τον κ, Πέτσα να μιλάει για στενό κορσέ τον όποιο θα επιβάλει η κυβέρνηση με την πίεση της στους Ευρωπαίους και στον Ερντογάν. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι πως ο κορσές μοιάζει με ελαστικό κολάν  που το φοράει ο Ερντογάν κατά όπως θέλει αγνοώντας κάθε παρέμβαση.

Ταυτόχρονα η πρόεδρος μας υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα. Αυτή είναι η αταλάντευτη θέση μας.

Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κύριο πρωθυπουργό, ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που δεν διαθέτει, όπως αποδείχθηκε, η σημερινή Κυβέρνηση. Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε. Κάτι που ως τώρα δυστυχώς αρνείται.

  Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο;

Η  Τουρκία σταθερά και απαράλλακτα ενεργεί και πάλι ως κράτος - ταραξίας, κινείται πειρατικά και προκλητικά προσβάλλοντας την εθνική μας κυριαρχία. O Τούρκος πρόεδρος αυξάνει, συνεχώς την πίεση στην Ελλάδα, ζητώντας να διευρυνθεί η ατζέντα των συζητήσεων και να μας εγκλωβίσει σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Μέχρι στιγμής, η ατζέντα αφορά την υφαλοκρηπίδα, αλλά η Άγκυρα έχει θέσει, μεταξύ άλλων, την αποστρατικοποίηση των νησιών. Οι τελευταίες απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες του Τούρκου Προέδρου αποτελούν εκφράσεις της πολιτικής που ακολουθεί μετά την αναδίπλωσή του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό φοβάμαι ένα θερμό επεισόδιο ενδεχομένως να είναι στις επιδιώξεις του Ερντογάν  -λαμβάνοντας υπόψη και τις αμερικάνικες εκλογές- μέσα στο διάστημα από τις 3 Νοεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο που θα έχει βγει νικητής των εκλογών και θα έχει σχηματιστεί και κυβέρνηση. Ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε δηλώσει πως η Τουρκία θα υπονομεύσει την προσέγγιση με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κυπριακού.

Ποια είναι η γνώμη του Κινήματος Αλλαγής για την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο σε μια εποχή που ο κόσμος έχει πληγεί οικονομικά λόγω του covid_19;

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και στόχευση πλήττοντας καίρια την οικονομία των νησιών του Αιγαίου, επαναφέροντας τον συντελεστή ΦΠΑ στα προ-covid επίπεδα.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής προτείναμε έγκαιρα και ουσιαστικά, πριν καν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, γενναία και στοχευμένα μέτρα για τα νησιά του αιγαίου που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας καθώς και μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές και την ασφάλεια των επισκεπτών. Η κυβέρνηση δεν ήθελε, δεν μπόρεσε, εξήγγειλε καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα, "άνοιξε" τον τουρισμό χωρίς την αναγκαία προετοιμασία και η χρονιά εξελίχθηκε πάρα πολύ δύσκολα για όλους. Υπάρχει άμεση ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις και μέτρα πολιτικής για να στηριχθεί ο Τουρισμός, για να μην χαθεί και η νέα χρονιά καθώς και για να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέου τύπου, που θα τον ενισχύσουν, διασφαλίζοντας το μέλλον του.

Στις προτάσεις μας βασικό μέτρο στήριξης του τουρισμού και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς είναι και η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον τουρισμό και την εστίαση ως 31/12/2021, καθώς και η επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα προτείνουμε νέα προγράμματα χορήγησης ρευστότητας, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Παράταση ως το τέλος του χρόνου των μέτρων για την αναβολή πληρωμών και κυρίως να μη χάνουν την ρύθμιση των 120 δόσεων οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σε αυτή και αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης.

Ο Στόχος πρέπει να είναι : Όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία. Mόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα οικονομική και κοινωνική κρίση που ενδημεί λόγω της πανδημίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση